Örebro kommun jobbar trygghetsskapande

By on 30 maj, 2025
Foto: Anders Olofsson

Örebro kommun ska vara en trygg plats att bo och leva på. De senaste veckornas allvarliga händelser, med det som polisen beskriver som ett ökat konfliktläge mellan olika grupperingar, har ökat behovet av trygghet för medborgare och medarbetare.

Här beskriver Örebro kommun hur man arbetar med trygghetsskapande insatser nu och i sommar.

För att möta konfliktläget och skapa trygghet på allmänna platser, planeras och pågår en mängd insatser. Här samarbetar kommunen, föreningar och andra i olika områden och polis med flera för att skapa ett tryggt Örebro för alla som bor och verkar här. Insatserna handlar dels om att samordna insatser vid händelser, och att jobba trygghetsskapande i förebyggande syfte.

— Vi tar det ökade konfliktläget på stort allvar och jobbar på många olika sätt, i många olika roller, för att säkra vår del i det trygghetsskapande arbetet. Jag slås av det stora engagemanget och viljan som finns, i kommunens verksamheter, men också i samhället i stort, för att med gemensamma krafter göra Örebro tryggt, säger Peter Larsson, kommundirektör i Örebro kommun.

Samordning för det operativa arbetet i Varberga och Oxhagen

Sedan den allvarliga händelsen i Oxhagen 19 maj arbetar fältgruppen, fritidsgårdarna, Partnerskap Örebro, förskolor och grundskolor och familjecentralerna i området tätt tillsammans med kommunens brottsförebyggande funktion och polis, för att på bästa sätt möta de behov som finns från medborgarna. Arbetet sker utifrån en gemensam lägesbild som beskriver läget dagligen. Arbetet går under namnet Effektiv samordning för trygghet, EST.

Lägesbilder för ökad trygghet

Några exempel på trygghetsskapande arbete inom olika verksamheter, är att medarbetare i områdena uppmanas att rapportera in händelser som avviker från det vardagliga. Dessa sammanställs sedan i en lägesbild, som ligger till grund för riktade insatser där de behövs som mest. Lägesbilden delas inom kommunen, för att vara ett underlag för det trygghetsskapande arbetet.

Inom Socialförvaltningens Individ- och familjeomsorg sker regelbundna avstämningar för att ta fram en lägesbild gällande specifikt ungdomar, där man tittar på inkomna orosanmälningar som har koppling till de kriminella grupperingarna. Fältgruppen följer även upp så att anmälningar från lokala aktörer, inkommer till socialtjänsten.

Inom den brottsförebyggande arbetet inom Gruppvåldsintervention Örebro (GVI), en strategi för att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper, sker uppsökande verksamhet för att möjliggöra för individer att få stöd att lämna den kriminella miljön.

Samarbete med polis och lokala aktörer

I mitten av maj träffades kommunala lokala verksamheter, civilsamhällesaktörer, ÖBO och polis på en stor samverkansträff för att samordna sitt arbete. Under mötet diskuterades bland annat öppettider i verksamheterna, kontaktvägar och prioriterade målgrupper. Kommunens socialtjänst, säkerhetsavdelning, och polisen prioriterar rapporter och orosanmälningar gällande både områdena och enskilda individer i relation till gruppkonflikten.

Under hela sommaren kommer det även att anordnas veckovisa avstämningsmöten med polis, ÖBO, Säkerhetsavdelningen, Partnerskap Örebro, civila aktörer och de förvaltningar som har berörda verksamheter i områdena. På så vis kan lokala aktörer kraftsamla och göra olika trygghetsskapande åtgärder.

Så jobbar man inom kommunen

Förutom deltagande i övriga insatser arbetar kommunen också med intern information, till chefer och medarbetare, som beskriver arbetet i en säkerhetszon, ger information om läget inför sommaren och en uppmaning om att förstärka förvaltningarnas EST-arbete.

En arbetsgrupp med representanter brett över kommunen ser också över hur varje förvaltnings verksamheter påverkas av säkerhetszonen och konfliktläget inför sommaren.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login