Örebro kommun tackar för alla synpunkter på översiktsplanen

By on 7 juni, 2025
Bild: Örebro kommun

Under våren har Örebro kommuns förslag till ny översiktsplan varit ute på samråd, och det var många som tog chansen att tycka till. Stort tack för hjälpen, för alla givande samtal på drop-in-möten och alla synpunkter. Förslagen bidrar till en bättre översiktsplan, och vårt framtida Örebro! Nu fortsätter arbetet.

Örebro kommun har ett förslag till ny översiktsplan, den lägger grunden för hela Örebro kommuns utveckling fram till 2050. Hur trafiken ska gå, var vi ska bo, och inte minst hur vi anpassar oss till framtidens klimatutmaningar.

Mellan 22 januari–16 april fanns möjlighet att lämna synpunkter på förslaget, och ni lämnade in hela 536 synpunkter!

— Nu går vi igenom alla synpunkter och justerar förslaget med stöd av dem. Vi kommer också att sammanställa alla synpunkter och ändringar vi gör i en så kallad samrådsredogörelse, och presentera den tillsammans med förslaget som planeras gå ut på granskning i slutet av 2025, säger Cajsa Törnmarck, samhällsplanerare på enheten för översiktlig planering och ansvarig för samrådet.

Cajsa, berättar lite om samrådet!

Cajsa Törnmarck, ansvarig för samrådet.

Hur var planen?

— Vi ville att så många som möjligt skulle uppmärksamma att översiktsplanen var ute på samråd och att man har möjlighet att tycka till. Så vi satsade på att synas brett i sociala medier, i tidningar och ute på stan och på landsbygden. Vi har också haft drop-in-möten runt om i kommunen, för att kunna svara på frågor och samtala med besökarna.

— Det visade sig ganska snabbt att vi nådde väldigt många just via sociala medier, och det var något vi verkligen kunde dra nytta av. När det gäller drop-in-mötena var det störst intresse för mötena på landsbygdsorterna. Allra flest kom det till mötena i Garphyttan och Kvinnersta.

Vilken är den största missuppfattningen du mött om översiktsplanen?

— Att den skulle vara färdig. Att man inte alls har möjlighet att påverka, att samrådet bara är något spel för galleriet. Vilket inte är fallet. Hela syftet med att samrådet är att få in synpunkter som kan hjälpa till att förbättra underlaget. Alla synpunkter som lämnas in beaktas och bidrar till förslagets utformning. Om synpunkterna inte kan åtgärdas kommer en förklaring till det att finnas i samrådsredogörelsen.

.

Vad är vinsten med att tycka till, skulle du säga?

— Ju fler invånare som lämnar synpunkter och bidrar med sitt perspektiv, ju bättre blir ju förslaget. Vi behöver invånarnas hjälp här, för att det här är allas vår översiktsplan. Den lägger grunden för vårt framtida Örebro och det är viktigt att alla har möjlighet att forma sin framtid.

Kan du berätta lite om mötena?

— Vi bjöd in allmänheten till drop-in-möten runt om i kommunen, för att göra det enkelt för dem att kika förbi när det passade dem, och så sökte vi samtal. Både politiker och tjänstepersoner fanns på plats för att svara på frågor och berätta mer. Men vi ville inte stå och presentera, utan ville höra vad invånarna hade och säga, att det skulle vara en dialog. Och det tycker jag verkligen att vi lyckades med, det var väldigt många samtal som var väldigt givande för inputen till översiktsplanen och förhoppningsvis även för de som valde att gå dit och dela med sig.

Vilka har varit de största snackisarna?

— Det var trafiken, verkligen. Jag märkte också att många ville prata om beredskapsfrågor, vilket ju återspeglar läget i världen idag. Vi har ett helt temaområde i översiktsplanen som heter Ett robust samhälle, där vi beskriver förutsättningar i olika situationer.

— Det har även varit mycket intresse kring naturområden och för närmiljön, de platserna där vi bor och rör oss i vardagen. Närheten till service, mötesplatser och konst- och kulturliv, det är jätteviktigt för människor. Där har man tyckt till och gett tips på vad man saknar i sitt område eller inte önskar, så det tar vi till oss.

Vad har ni fått för reaktioner, några tankar kring det?

— Trafik och trafikplanering har varit högt upp på listan, både vad gäller inkomna synpunkter och i samtalen på mötena. Mycket har varit reaktioner på vad som är idag och kanske inte lika mycket vad som planeras framåt. Vi ser det som förslag på vad vi kan göra bättre i framtiden.

— Vissa som lämnar synpunkter har läst planen väldig noga, skulle jag säga, ofta utifrån ett specifikt intresse man har. Men det som översiktsplanen handlar om är så otroligt många olika intressen som någonstans måste vägas mot varandra, ibland på en och samma plats. Och det är det som gör planeringen jättesvårt. Det är kommunens ansvar att väga intressen mot varandra och se till att vi använder marken vi har på bästa sätt.

Översiktsplanen är ju helt digital, hur har det funkat?

— Det har varit en utmaning att presentera så mycket information i text och kartor på ett lättläst och överskådligt sätt. Vi tar till oss att den digitala övesiktsplanen inte har varit helt lätt att förstå och använda. Vilket vi nu jobbar jättemycket med att förbättra till nästa version av förslaget, det kommer bli mer information direkt på kartorna, mer interaktivt och färre klick.

Nu är samrådet avslutat, något mer du vill säga om det?

— Tack för ert deltagande! I nästa steg, granskningsfasen, presenterar vi det förbättrade förslaget. Då har man också möjlighet att lämna synpunkter. Så håll utkik! Och så hoppas vi ha en ny översiktsplan till sommaren 2026.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login