Örebro kommun tackar vardagshjältar med festkväll

Av på 14 mars, 2019

Tisdag 19 mars arrangerar Örebro kommun en festkväll för att tacka och lyfta fram alla de vardagshjältar som tar olika frivilliguppdrag inom det sociala området.

Örebro har många vardagshjältar som engagerar sig för sina medmänniskor. Nu tackar vi för deras insatser med en festkväll med middag och underhållning. Samtidigt finns det behov av fler personer och familjer som kan göra en insats genom att ge stöd och hjälp till barn, ungdomar och vuxna som av olika anledningar behöver en hjälpande hand i sin vardag, säger Joel Larsson, projektledare för tackkvällen.

Tackkvällen är en uppskattad och viktig kväll där Örebro kommun säger just ”tack” för allt viktigt arbete som görs av människor helt frivilligt. Det är ett sätt att uppmuntra fler att ställa upp i det lilla eller det stora och också en bra kväll att lära känna andra människors engagemang. Efter varje tackkväll har jag fyllts av värme och gått därifrån imponerad av allas insatser, säger John Johansson, kommunalråd med ansvar för social välfärd och socialt förebyggande arbete.

Det finns behov av fler som vill göra skillnad!
Cirka 1 500 personer engagerar sig på uppdrag av Örebro kommun. Det kan handla om allt från hjälp att ta hand om privatekonomi eller att ha en vän att ta en fika med, till att vara familjehem eller jourhem och därmed ta hela omvårdnadsansvaret för ett barn eller ungdom. Uppdragstagare får en mindre ersättning i form av ett arvode samt ersättning för vissa kostnader i samband med uppdraget, till exempel utlägg för biobesök, fika eller bussbiljetter. Som veckohem eller jourhem får personen däremot arvode och omkostnad för ett barns totala omkostnadsbehov. Alla uppdragstagare får stöd i sitt uppdrag.

Det finns ett stort behov av bland annat jourhem, familjehem och kontaktfamiljer för barn och ungdomar. Sherry Berger är jourhem till två ungdomar och känner en tillfredsställelse att kunna göra skillnad. Hon betonar att alla kan bli jourhem eller familjehem: ett par, en ensamstående, två av samma kön. Olika barn behöver olika familjehem.

– Det är viktigt att komma ihåg att barnet eller ungdomen ska anpassa sig efter våra rutiner och inte tvärtom. Annars fastnar barnet i sina dåliga vanor. Sen jag blev jourhem har jag sett stora förändringar hos de barn och ungdomar som bott hos oss. Det gör mig väldigt glad att kunna förändra och se att de blir mer trygga genom att bland annat äta och sova bättre, berättar Sherry Berger.

Olika uppdrag inom sociala området:

  • Familjehem
  • Jourhem
  • Kontaktfamilj
  • Kontaktperson
  • God man och förvaltare
  • Avlösare
  • Ledsagare
  • Särskilt förordnad vårdnadshavare
  • Volontär
  • Frivillig i föreningar, församlingar, trossamfund som har uppdrag eller samarbetar med Örebro kommun.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in