Örebro kommun uppmanar dig att slänga rätt i påsen

Av på 18 november, 2013

En tredjedel av allt som slängs i vanliga avfallspåsen i Örebro är matavfall. En stor mängd värdefulla matrester som vi annars skulle kunna göra biogas av. Genom kampanjen ”Rätt i påsen” uppmanar därför Örebro kommun nu alla att bli bättre på att sortera.

Har du tänkt på vad du gör med det som blir över när du lagar mat? Äggskalen från din Spaghetti Carbonara, fiskbenen från den stekta öringen eller bananskalet från en Flygande Jakob? Örebro kommun vill nu påminna om att vi ska lägga alla matrester ”rätt i påsen”, dvs. att sortera det som matavfall så vi kan ta tillvara på all energi och alla näringsämnen i resterna.

– Ungefär en tredjedel av det som slängs i vanliga avfallspåsen är egentligen matrester som borde läggas i bruna påsen, säger Jonas Fintling, verksamhetschef på Avfallsenheten. Matavfall är värdefullt och det är därför viktigt att det sorteras rätt så vi kan göra biogas och biogödsel av det.

100 km på 1 000 bananskal
Det som bara är överblivna rester för oss är en viktig del i ett hållbart samhälle, om det tas tillvara på rätt sätt. Ett bananskal kanske inte känns så värdefullt, men på 1 000 bananskal kan man faktiskt köra 100 km med en biogasbil. Det är därför ett viktigt steg för miljön att slänga sina matrester rätt i den bruna påsen.

Chans att vinna matkasse
En del i kampanjen är sorteringsspelet ”Rätt i påsen”, där fem örebroare har chans att vinna ett presentkort på en matkasse för två personer under fem dagar. Spelet och mer information finns på rattipasen.orebro.se.

Tävlingen pågår till och med den 19 december.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in