Örebro kommuns storsatsning på integration fortsätter

Av på 20 mars, 2018

Örebro kommun satsar på att öka kunskapen om integration hos medarbetare som möter nyanlända, den 22 mars, 18 april och 17 maj samlas över 500 personer på Engelbrektsskolan för att lära sig mer om migration, etablering och interkulturell förståelse.

Det blev en spännande start för kommunens kompetenssatsning med kickoff på Conventum i januari och nu är det dags för de första utbildningarna.

– Vårens utbildningar ger oss mer kunskap om flyktingsituationen idag både lokalt och nationellt samt hur vi övergripande arbetar med asyl- och flyktingfrågor. Vi kommer också få ta del av kulturmöten och kulturkrockar utifrån olika perspektiv som hjälper oss tolka verkligheten, säger Susanna Eriksson, projektledare.

På programmet
Föreläser gör kommunens egen specialist på integration, Lennart Balkstedt, som inleder med att prata om hur flyktingsituationen ser ut idag. Sedan kommer Claes Hagelvik från Arbetsförmedlingen berätta om hur man arbetar med integration på arbetsmarknaden. Jonatan Malm från Religionsvetarna kommer belysa kulturmöten utifrån vardagliga problem, utmaningar och möjligheter.

Dr Leif Stenberg som är professor i det moderna studiet av islam kommer att dela med sig av sin kunskap om hur vardagen kan se ut för människor i Mellanöstern. Linda Johansson och Sophie Gestranius från Migrationsverket kommer prata om bosättning och återvändande och Karin Davin från UNHCR kommer bland annat diskutera flyktingsituationen globalt samt hur de inom sin organisation arbetar med flyktingar.

Om kompetenssatsningen
Satsningen går ut på att stärka integrationen genom att ge mer utbildning till de som möter nyanlända dagligen i sitt jobb. De deltagande förvaltningarna är Socialförvaltningen, Kommunstyrelseförvaltningen, Förvaltningen förskola och skola och Förvaltningen för utbildning, försörjning och arbete.

Satsningen är EU-finansierad, pengarna till projektet kommer från Europeiska Socialfonden. Utbildningarna kommer att genomföras under 2018 och 2019.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in