Örebro läns museum april 2022

Av på 1 april, 2022
Påskkärringar vid Västra Nobelgatan i Örebro år 1957.
Fotograf: Anders Andersson

Under april laddar museet med familjeaktiviteter i utställningarna på Örebro slott. I programmet finns både slöjd, konst och pyssel och vi har öppet varje dag från den 9 -17 april. Nu drar också vårstädningen och planeringen igång inför säsongen på Siggebohyttans bergsmansgård.

Vi erbjuder visningar av gården från mitten av maj och börjar nu ta emot bokningar av besök från klasser, föreningar och företag. 

Möt oss på slottet i april!

Redan nu till helgen är det  familjelördag med tema slöjd. Barn från sju år och uppåt får tillsammans med slöjdaren Julia Karlsson sy katten Siggebo-Sigge som i Pelle Svanslös värld bodde på Siggebohyttans bergsmansgård. Materialsatser finns att köpa på plats. 

Påsklovet startar upp lördagen den 9 april med påskpyssel. Under påsklovet är det öppet varje dag i utställningarna på slottet. För barn erbjuds Kycklingjakten – ett en klurig uppgift där det gäller att komma fram till vad våra vimsiga kycklingar heter. I Skaparverkstan kan man under veckan rita påskbrev och tillverka enklare påskpynt.

Påskkärringar vid Västra Nobelgatan i Örebro år 1957. Fotograf: Anders Andersson. Den fina bilden är från länsmuseets samlingar. Upptäck våra fotografier och föremål på Digitalt museum.

Sista april är det också familjelördag, denna gång med tema konst tillsammans med konstnären Alexander Creutz.

Vårens sista Söndag på slottet går av stapeln den 10 april. Museets pedagog Johanna Björck  berättar om järnet i länet under medeltiden i utställningen Boom i Bergslagen. I avgiften ingår också lyxigt gofika på LillAnnas slottscafé. Boka din plats på museets hemsida. 

Senaste nytt om renoveringen av museet på Engelbrektsgatan 3

En viktigt milstolpe har uppnåtts på vägen mot ett nyrenoverat museum, då bygglovshandlingarna har lämnats in. Processen fortskrider och en byggstart är möjlig till hösten. Läs mer om vägen mot vårt nyrenoverade museum här. 

Boka in en trevlig vårutflykt!

Trots att vi är inne i vårmånaden april håller kylan i sig. Men nu är det hög tid att börja planera för vårens och sommarens utflykter.
Ta med klassen eller jobbet på en resa i Bergslagen! En visning på Siggebohyttans bergsmansgård innehåller både storslagen natur och en fantastisk inblick i Bergslagens historia och bergsmansfamiljens liv för 200 år sedan. Vi tar emot bokningar från mitten av maj. Läs mer här.

Odla lin i gemenskap

Under våren drar projektet 1 kvm lin igång igen, succén från förra året. Är du nyfiken och kanske vill ha din egen fröpåse från oss i brevlådan? Var då med på vår digitala informationsträff den 6 april!

Vi stödjer museer i Ukraina

Nordiska museet initierade för en tid sedan en insamling för att stötta museer i Ukraina. Viktiga delar av det ukrainska kulturarvet riskerar att skadas och försvinna, och museichefer där vädjar om ekonomiskt stöd från nordiska kollegor. Alla Sveriges länsmuseer har bidragit, liksom många andra institutioner och privatpersoner och insamlingen är nu uppe i 1 miljon svenska kronor! Det går fortfarande bra att bidra med valfri summa. Läs mer om insamlingen och hur du kan bidra på Nordiska museets hemsida. 

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Läns museum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in