Örebro läns museum augusti 2022

By on 1 augusti, 2022
Foto: Per Torgén/ÖLM

Sommaren är den tid som det händer mest på Örebro läns museum. Under augusti flyttar vi ut till Ässundet med Mobila Museet. Här kommer massor av aktiviteter ske under rubriken ”Mer än sten – möt landskap, slöjd och konst på Ässundet”. Dessutom har vi öppet på våra anläggningar, vi fortsätter att hålla öppet i utställningarna på Örebro slott varje dag till och med 28 augusti. På Siggebohyttans bergsmansgård satsar vi på workshops i måleri för alla åldrar med konstnären Alexander Creutz.

Länsmuseet flyttar ut

I augusti flyttar länsmuseet ut till Ässundets sommarcafé. Museets personal med projektledare Birgitta Elfström i spetsen möter upp vid Mobila Museet som står uppställt på parkeringen utanför caféet. Tillsammans med många samarbetsparter erbjuds workshops, visningar, föreläsningar onsdag till söndag 7-28 augusti kl 11-16. Huvudtemat är STEN och under det har vi samlat förhistoria, kulturlandskap, konst, slöjd och natur.
Premiärdagen söndag 7 augusti startar kl 11.00 med invigning av verket ”Slut Cirkeln” med konstnären Jelena. Hon arbetar med Ekebergsmarmor från brottet i Glanshammar och medverkar även i årets OpenArt. 

Program 7 augusti, invigningsdagen:

Kl 11.00: Invigning av verket Slut cirkeln. Konstnären Jelena medverkar.

kl 11.00 & Kl 13.30:

  • Workshop ”Om stenkroppar” kring konstverket Slut Cirkeln med konstnären Jelena.
  • Hugg i sten, visning av tekniker med bildhuggare Basem Zammam.
  • Arkeolog Moa Råhlander smälter glas och berättar om förhistoriska glaspärlors resa till Närke.
  • För hela programmet och info om båtturer till Ässundet se museets hemsida. 

Måla i Bergslagen

Till Siggebohyttans bergsmansgård kommer konstnären Alexander Creutz och håller två workshops i måleri under augusti. Den första riktar sig till barn från sju år. Den andra riktar sig till ungdomar och vuxna och håller på en hel dag. Läs mer om anmälan och tider i museets kalendarium.  

Siggebohyttan är öppet dagligen med visningar, utställningar och café fram till och med den 14 augusti. 

Öppet på Gråbo och premiär för digitala stadsvandringar

Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga håller öppet varje lördag och söndag till och med den 14 augusti. I samband med Mumblingsdagen den 20 augusti är det extra öppet och vi bjuder på ett blandat program med barnaktiviteter och visningar. Samtidigt inviger vi två digitala historiska stadsvandringar i Karlskoga. Under dagen bjuder vi in besökarna att premiärgå vandringen som börjar vid Gråbo och slutar på Björkborn. Alla som laddar ner appen och går vandringen får en fin prova-påbelöning i form av gratis kaffe på Café Alfred Nobel. 

Jan Håfström på slottet och OpenArt

Turisterna strömmar till Örebro i sommar och särskilt till slottet. Det är vi glada för! Museets utställning Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott har en koppling till verk i årets upplaga av Open Art. 

I utställningen ingår verket ”Dödens ö”, Jan Håfströms egen parafras på den klassiska målningen ”Die Toteninsel” av Arnold Böcklin. På Stortorget finns verket ”Död ö” av konstnären Henrik Jonsson, parafras på samma verk. I Henrik Jonssons tappning har ön gått på grund. Enligt Open Arts hemsida är det en ”illusion som brustit, ett urspårat hemmabygge”. Med förvuxna tujor, rasade stenmurar och allt… När Jan Håfström var liten och bodde i Örebro på 1940-talet såg han ett tryck av ”Dödens ö” på väggen i väntrummet hos barnläkaren. Han fascinerades och skrämdes på samma gång. På 1960-talet tog han upp temat i sitt eget måleri. Det är ett viktigt verk för Håfström och symboliserar för honom vårt tillstånd på jorden, mellan födelse och död. Och nu visas det på slottet. 

Sen finns faktiskt ett tredje ”Dödens ö” bland verken på årets OpenArt. Det är Konstnärsduon SIMKA – Simon Häggblom och Karin Lind som i ån alldeles utanför slottet har placerat sin ÅL-KÅL-POTATIS-IS-BJÖRK & DÖDENS Ö. Länsmuseet har öppet i utställningarna på Örebro slott dagligen till och med den 28 augusti, därefter varje helg.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login