Örebro läns museum bjuder in till skolvisningar av Siggebohyttans bergsmansgård

By on 27 mars, 2022
Arkivbild

Fredag 10 juni öppnas Siggebobyttans bergmansgård för säsongen med dagligt öppenhållande kl 11-17 till och med 14 augusti. Men redan från maj kan skolklasser och andra grupper boka studiebesök på bergsmansgården genom Örebro läns museum. 

Vid ett besök på gården får klassen veta mer om bergsmän och järnbruk – och de som bodde och arbetade där.

Museets bergsmansgård Siggebohyttan ligger vid sjön Usken mellan Nora och Lindesberg. Bergslagen med sin järnproduktion var viktig för Sverige och hela området har en spännande historia.

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och i huset finns 14 rum och 3 kök. Det var en av de rikaste gårdarna i trakten och inne i huset kan man ta del av hur en bergsman bodde med sin familj under andra hälften av 1800-talet. Huset är inrett som det kan ha sett ut när bergsmannen Anders Andersson bodde här med sin Katarina Israelsdotter. De fick 17 barn varav 7 överlevde upp till vuxen ålder. 

Vid ett besök på gården får klassen veta mer om bergsmän och järnbruk, och ta del av spännande berättelser om de män, kvinnor och barn som bodde på Siggebohyttan och arbetade på gården, i gruvan och i hyttan.

Matsäck går att äta i gröngräset och vid dåligt väder går det att låna logen för att äta medhavd mat. Det finns leksaker och spel i naturmaterial att låna som passar för utomhuslek.

Klassen kan även passa på och gå en tur på Siggebohyttans vandringsled i natursköna omgivningar! I lätt terräng vandrar ni upp till det gamla gruvområdet i skogen via bergsmannens egen uråldiga kyrkstig. Längs vägen upptäcker ni lämningar av milor, varphögar, husruiner och andra spår från järnbrytningens tid. De djupa gruvhålen som ännu finns kvar är idag vattenfyllda och inhägnade. Vandringen är ca 1,2 km. Bekväma skor krävs.

Praktisk information:

  • Plats: Siggebohyttan, 713 94 Nora
  • Går att boka: maj – september
  • Målgrupp: kan anpassas efter ålder
  • Maxantal: 30 elever
  • Kostnad: 700 kr
  • Programmet tar: 45-60 min

Kultur | Siggebohyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login