Örebro läns museum juli 2022

By on 1 juli, 2022
Slöjd vid Siggebohyttans bergsmansgård.
Foto: Nina Hellström

Nu är det sommar och full fart på Örebro läns museum, man har nyligen invigt en utställning på Siggebohyttans bergsmansgård som handlar om den viktiga KRAFTEN som var förutsättningen för att järnet i berget skulle kunna komma upp ur gruvan och utvinnas.

Hur gick det till före bensin och elektricitet? 

Under sommarsäsongen har vi även öppet dagligen på Örebro slott och på helgerna på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga.

Länsmuseet på Örebro slott

Sommartid har vi öppet dagligen i våra utställningar på Örebro slott. Här finns till exempel utställningen Möjligheternas spegel sinnenas begär som berättar om vår tids konsumtionshets bakgrund och drivkrafter. Hur startade det egentligen? Utställningen går tillbaka till Karl XVI Johans tid då hjulen började snurra och fler fick möjlighet att börja konsumera mer för sina begär än sina egentliga behov. På slottet finns även en utställning om Örebro slotts historia med modeller över slottet och Örebro från olika tider.
I bottenvåningen visas Boom i Bergslagen – om järnet i länet under medeltiden. I tornrummet visas den anslående konstutställningen Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott.  

Utställning Kraft i Bergslagen 

Järnmalmen gav en gång i tiden rikedom och makt till Bergslagens invånare. Men den ligger innesluten i berget och har alltid varit svår att nå. Det gick åt kraft för att få upp malmen och utvinna det dyrbara järnet. Det är svårt att föreställa sig de resurser som krävdes, det hårda arbetet och framför allt – den avancerade kunskap som behövdes för att allt skulle funka!
I sommar öppnar vi utställningen Kraft i Bergslagen på logen på Siggebohyttans bergsmansgård. Här visas hur kraften utvanns och överfördes. Från handkraft, vattenkraft och hästkraft till ångkraft. Kraft i Bergslagen är en del av Örebro läns museums satsning på att berätta mer om järnets historia i Bergslagen. Tematiskt hänger den samman med utställningen Boom i bergslagen på Örebro slott. 

Historiska fotavtryck på Arbetarmuseet Gråbo

Allt vi människor gör påverkar planeten vi bor på. Vårt sätt att leva påverkar hav, luft, vatten, skog och mark, djur och växter. Hur vi bor, vad vi äter, våra resor och saker vi konsumerar förbrukar naturresurser och gör avtryck.  För inte så länge sedan såg de flesta människors liv helt annorlunda ut mot idag. Kring förra sekelskiftet bodde närmare 60 människor i huset som nu är Arbetarmuseet Gråbo – en gammal arbetarbostad åt Bofors arbetare. Spisen eldades med ved och dasset låg på gården. Många skulle nog hålla med om att vi har det mycket bättre nu. Men måste vi ha det vi har, för att ha det bra? Finns det andra sätt att leva på? Genom att blicka bakåt i historien kan vi kanske se oss själva och vår tid i ett annat ljus. Vilka är våra mänskliga behov? Vilka är begären som vi skulle kunna ersätta med någonting annat, någonting hållbart, och i så fall vad? 
På Gråbo har vi gjort en liten utställning om detta med namnet Historiska fotavtryck. Tanken är att den ska ge nya perspektiv på de tre arbetarlägenheterna i museet. 

Det händer hos Örebro Läns Museum i juli:

2 juli – Guidad visning på Arbetarmuseet Gråbo med tema Historiska fotavtryck
6 juli – Kraft i Bergslagen – specialvisning av den nya utställningen på Siggebohyttan med gemensam vandring till gruvområdet i skogen
14-16 juli – Slöjd för familjer på Siggebohyttan:
14 juli – Linverkstad, 15 juli  – Tälj en trollstav, 16 juli – Repslagning
16 juli – Guidad tur till Siggebohyttegruvan 
27 juli  – Målarworkshop för familjer med konstnären Alexander Creutz på Siggebohyttan
29 juli – Guidad visning på Arbetarmuseet Gråbo med tema Historiska fotavtryck.
 

För mer information, tider och avgifter se vårt kalendarium

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro Läns Museum

You must be logged in to post a comment Login