Örebro läns museum juni 2022

By on 2 juni, 2022
Mobila museet är ute på sommarvägarna.
Bild: Örebro läns museum

Örebro läns museum är nu mobilt på riktigt! Med Mobila Museet kan vi fortfarande vara museum för hela länet, trots att vårt hus på Engelbrektsgatan i Örebro är stängt för renovering. Vi möter i stället våra besökare på andra platser. I maj har vi till exempel varit hos skolelever i årskurs sex i Hallsberg, Östansjö och Pålsboda.

I augusti ska Mobila Museet köra ut till sommarcaféet i Ässundet vid Hjälmaren och möta ”museibesökare” där och prata om och visa landskap, slöjd och konst.  
Som vanligt har man öppet under sommaren i sina utställningar på Örebro slott, på Siggebohyttans bergsmansgård och på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga.

….

Länsmuseet är på rull!

Nu har Mobila museet – Örebro läns museums mobila enhet – gjort sin första riktiga premiärtur. Alla sjätteklassarna i Hallsbergs kommun har under maj erbjudits spelet/programmet ”Sensationella gravfynd från plaståldern – en framtidsexpedition”. På bilens flak finns en utställning och en film som sätter scenen – ett arkeologiskt fynd som görs av framtidens folk ”Lives” om 4000 år från nu. Runt detta kretsar sedan spelet som går ut på att få syn på vår egen tids utmaningar. Temat är de planetära gränserna och hållbarhetsmålen – men eleverna närmar sig dessa svåra ämnen genom humor, knasiga frågor och kluriga uppgifter att lösa tillsammans. ”Sensationella gravfynd från plaståldern – en framtidsexpedition” tar nu sommarlov men kan bokas av årskurs sex, högstadiet och gymnasiet till hösten.

….

Publik arkeologi i Bergslagen

Några mil norr om Nora ligger Moshyttan. Hyttan är sedan länge riven, men platsen är intressant för att den trots sitt avlägsna och högt belägna läge tidigt togs i bruk som plats för en hytta. Som ett led i en arkeologisk kurs ledd av Dr Martin Rundkvist kommer den gamla hyttbyn att undersökas arkeologiskt under några dagar i juni. Allmänheten har möjlighet att komma och besöka grävningen på plats den 12 juni.

….

Sommarens arrangemang

Den 10 juni börjar säsongen på Siggebohyttans bergsmansgård. Sommarens program är välfyllt och det finns något för alla.  

16 juni  – prova på att vara arkeolog på Siggebohyttans bergsmansgård. Det är arkeolog Dr Martin Rundkvist som med ett par kollegor undersöker området runt gården med arkeologens redskap. 

18 juni – föreläsning Det högst nyttiga linet med slöjdkonsulent Lina Jatko på Siggebohyttan

22 juni – guidad tur upp till det gamla gruvområdet med Siggebohyttans guide Morgan Bodin

24 juni – traditionellt midsommarfirande med Öskeviks allmänna byförening som arrangör

29 juni  – Slöjden börjar i skogen – trädvandring med Slöjdkonsulent Lars Peterson

Under tre dagar i juli, den 14-16 kommer det finnas spännande och rolig slöjd för barn och familjer. Besökarna får prova på att slå rep, tälja en trollstav och göra linänglar.
Hela sommarens program finns i museets kalendarium på vår hemsida. 

….

Sommaren på Arbetarmuseet Gråbo

Den 11 juni öppnar Arbetarmuseet Gråbo och har öppet lördag – söndag till och med 14 augusti. Lägenheterna från 1885, 1919 och 1942 är sig lika men vi har tagit fram ett nytt visningskoncept tillsammans med en liten utställning som öppnar under sommaren. Temat är Ekologiska fotavtryck under olika tider. På Gråbo visas även utställningen Einar Persson – Grafik från Karlskoga. 

….

Man håller igång hela sommaren!

Under juli och augusti fortsätter aktiviteterna och på våra anläggningar. Och på Ässundet vid norra hjälmarstranden möter vi upp med personal och Mobila museet från och med den 7 augusti. I samarbete med föreningar i trakten, Örebro kommun och Open Art med flera håller vi guidningar kring geologi och arkeologi, workshops och demonstrationer av stenhuggning, forntida slöjd och mycket annat. Alla aktiviteter är gratis och hela programmet släpps inom kort, men här finns mer information om vad som kommer att hända. 

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login