Örebro läns museum november 2021

By on 1 november, 2021
Foto: Josefine Cohen

Under november händer mycket kul på länsmuseet, framförallt på Örebro slott, men vi firar också Arkivens dag i Karlskoga på arbetarmuseet Gråbo. Efter pandemin har vi äntligen kommit igång med skol- och gruppvisningar igen och tar emot klasser och andra grupper som vill boka in ett besök i våra utställningar.

Höstlov på slottet

Första veckan i november är det höstlov och varje dag fyller vi våra utställningar på Örebro slott med aktiviteter som passar familjer. I utställningen Boom i Bergslagen kan man möta ett väsen från gruvans mörker, nämligen självaste Gruvrået. Man får veta mer om sägnerna kring henne och även göra ett uppdrag att räkna alla hennes nycklar. Det finns också en bildjakt där man letar efter detaljer i föremål och konstverk runt om i utställningarna.

Arkivens dag på Arbetarmuseet Gråbo

Den 13 november är det extra öppet på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga i samband med Arkivens dag. Museets fotograf Per Torgén finns på plats och har med sig äldre bilder från Karlskoga. Det finns också chans att lära sig mer om hur man söker bland museets bilder och föremål på Digitalt Museum.

Följ med på en visning plus fika på slottet!

I november fortsätter vi med höstens programserie Söndag på slottet. 

  • Den 14 november är det museets arkeolog Martin Edlund som berättar om Örebro slotts äldsta historia.
  • Den 21 oktober finns chans att vid ett och samma tillfälle få tillgång till godbitarna i museets alla utställningar på Örebro slott. Det är museipedagog Johanna Björck som håller i visningen.
  • Den 28 oktober är det högtidsstund för alla som är intresserade av berättelser som göms bakom gamla föremål – särskilt de från 1800-talet. Då visar samlingsintendent Lena Brättorp utställningen Möjligheternas spegel, sinnenas begär med fokus på några riktiga godbitar bland alla fantastiska föremål som finns där.

Söndag på slottet – en trevlig kombo av kultur och fika är ett samarbete mellan länsmuseet och Lill-Annas slottscafé. Efter visningen serveras gott fika nere i slottets källarvalv.

Vi erbjuder visningar för skolan i våra utställningar 

På Örebro slott och på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga erbjuder vi visningar för skolan, från lågstadium till gymnasiet. I utställningen Möjligheternas spegel, sinnenas begär på Örebro slott berättar vi om 1800-talets begynnande konsumtionssamhälle med hjälp av massor av spännande föremål från tiden. Men utställningen handlar också om hur vi konsumerar idag och ställer frågor kring var våra köp-drivkrafter egentligen kommer från. Boom i bergslagen handlar om järnet i länet under medeltiden. I utställningen Barnet i tornet ges en inblick i konstnären Jan Håfströms konstnärskap. Det handlar om döden, om hopp och om att lyssna till andras berättelser. Även om att arbeta som konstnär och om att få berätta sin egen historia…

På Arbetarmuseet Gråbo får klassen se hur man bodde på 1800–1900-talen om man var arbetare på Bofors och hur vardagslivet gick till.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login