Örebro läns museum ordnar ”bråkkalas” på Siggebohyttans bergsmansgård

Av på 10 oktober, 2021

Lördag 16 oktober och söndag 17 oktober kl 11:00-12:30 båda dagarna ordnar Örebro läns museum bråkkalas (beredningsträff) på Siggebohyttans bergsmansgård där deltagarna i projektet 1kvm lin får bereda sitt egenodlade lin eller befintligt lin på plats, genom bråkning, skäktning och häckling.

”För dig som har varit med i projektet 1kvm lin finns då tillfälle att bereda ditt lin. Har du inte eget rötat lin, tillhandahåller vi lin så att du får prova på de olika beredningsprocesserna. Vi tar fram bråkor, skäktstolar, skäktknivar och häcklor så att du kan få en känsla av hur man gör. Tänk på att ha oömma och varma kläder och eventuellt munskydd, då linberedning dammar”, skriver Örebro läns museum.

Lördag 16 oktober kl 11.00-12.30

Söndag 17 oktober kl 11.00-12.30

Slöjdkonsulenten Lina Jatko välkomnar dig till att bereda ditt lin. Beredningen sker i logen. Begränsat antal platser/pass, anmälan görs till event@olm.se, senast torsdag 14/10. I ämnesraden skriver du: linberedning, datum och tid. Namn, mailadress och mobilnummer i mailet.

….

1kvm lin – ett linprojekt i Örebro län

Hemslöjdskonsulenterna i Örebro län på Örebro läns museum arrangerar i år projektet 1kvm lin. Det är ett lärandeprojekt där deltagarna enskilt och tillsammans odlar och bearbetar linets frö till fiber. Projektet går ut på att deltagarna får en påse linfrön som de själva sår och skördar (yta ca: 1m²). Efter skörd ska linet beredas till fibrer. Under processen kommer deltagarna att löpande få instruktioner och information för att kunna arbeta på egen hand.

Bråkkalas i höst: Efter sommaren – när linet är rötat och torkat – är det dags för beredningen. Beredningen kan man göra själv eller tillsammans med andra. Örebro läns museum ordnar bråkkalas (beredningsträffar) där deltagarna får bereda sitt egenodlade lin eller befintligt lin på plats, genom bråkning, skäktning och häckling. Bråkkalasen går av stapeln på flera ställen i länet – bland annat på Siggebohyttans bergsmansgård.

Kultur | Örebro län Siggebohyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in