Örebro läns museum satsar vidare på Siggebohyttans bergsmansgård

Av på 11 januari, 2022

Örebro läns museum fortsätter satsningen på Siggebohyttan. I år planerar museet att göra bergsmansgården med omgivningar till ett ännu bättre besöksmål för barn och familjer. Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid.

Siggebohyttans bergsmansgård gör det möjligt att vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860. I sommar kommer museet att lyfta fram historien om gruvområdet i skogen som numera går att nå via en vandringsled som utgår från parkeringen. Och det blir en utställning på temat kraften: Hur gick till exempel det mödosamma arbetet i gruvan till innan elektriciteten fanns?

Vandringsleden kring Siggebohyttans bergsmansgård berättar historien om arbetet med järnet. Det är lämningarna i skogen, i landskapet, runt omkring Siggebohyttan som ger förklaringen till mangårdsbyggnadens överdåd. Det är där vi hittar spåren av slitet, det hårda arbetet som skapade bergsmännens välstånd.

Ett spännande och viktigt år för Örebro läns museum

År 2022 blir ett spännande och viktigt år för Örebro läns museum, skriver museet i sitt senaste nyhetsbrev: ”Vi ser fram emot många och berikande publikmöten under året, runt om i hela länet, på skolor och i kulturlandskap, på Örebro slott och på våra andra anläggningar, digitalt och i verkligheten”. På Örebro slott kommer det att hända mycket för både skola och vanliga besökare. Skolan kommer till exempel att erbjudas ett nytt medeltidsspår att följa med utgångspunkt i det viktiga järnet och utställningen Boom i bergslagen.

När museet i Örebro varit stängt har det inre arbetet med samlingarna prioriterats. Det innebär bland annat att förvaringen och den digitala tillgängligheten till samlingarna förbättrats. ”Löpande förmerar och förädlar vi informationen och tillgängligheten till våra samlingar digitalt i tjänsten Digitalt museum där i skrivande stund 110.000 fotografier och nära 17.000 föremål finns sökbara. Kvalitetshöjningen kommer fortsätta under 2022 med att ett nytt samlingsförvaltningssystem implementeras och utvärderas”.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in