Örebro läns museum september 2021

Av på 1 september, 2021

September är en tid för nystart! I år känner vi det lite extra eftersom vi hoppas på att få återgå till normalläge igen och öppna upp på riktigt för alla våra besökare och grupper. Museet ordnar till exempel två evenemang under Kulturarvsdagen i Glanshammars kyrka. Och utomhus känns det fortfarande säkert att träffas och upptäcka kulturarvet tillsammans. Bergslagens vandringshelg går av stapeln den 11-12 september och vad passar då bättre än att lära sig mer om järnets spännande historia och bergsmännens och gruvfolkets hårda arbete, längs med vandringsleden vid Siggebohyttan?

Kulturarvsdagen 2021 firas i Glanshammar

Området runt Glanshammar, från Ödeby i norr till Skävesund vid Hjälmarstranden, är en trakt med fascinerande kulturmiljö och rik på förhistoriska spår. Här har museet startat ett landskapsobservatorium, ett projekt för att bygga upp kunskap och engagemang om och för landskapet så som det uppfattas av människorna som bor och vistas där. Årets Kulturarvsdag som firas i hela landet den 9-12 september har det passande temat ”Kulturarv för alla”. Landskapsobservatoriet står som värd för museets programpunkter som äger rum i Glanshammars kyrka.

Lördagen den 11 september föreläser arkeolog Martin Rundkvist om arkeologiska undersökningar som gjorts tillsammans med Sveriges metallsökarförening vid Hassle och Husby. Läs mer om föreläsningen här.
Glanshammars kyrka är rik på bilder och de flesta är målade år 1589 av en Närkemålare. På söndagen den 12 september visar målerikonservator Gábor Pasztor bilderna och berättar hur han arbetade med dem när de skulle renoveras och rengöras. Läs mer om föreläsningen här.

Vandra i kulturhistorien på Siggebohyttans bergsmansgård!

Hösten inbjuder till sköna stunder i skog och mark. Den 11-12 september deltar museet i Bergslagens vandringshelg. Vi bjuder då in besökare att följa med på en guidad tur längs vår egen vandringsled med start vid Siggebohyttans bergsmansgård. Leden, som till viss del är en del av den gamla kyrkstigen, leder upp till gruvområdet i skogen nära bergsmansgården. Läs mer om vandringarna här.

Anpassade gruppbesök

Vi välkomnar återigen bokade grupper i våra utställningar och erbjuder skolbesök för alla årskurser på olika teman på Örebro slott, Siggebohyttans bergsmansgård och Arbetarmuseet Gråbo. Pandemin har medfört att antalet deltagare i varje grupp måste minskas, och vi har därför infört en coronarabatt för de skolor som måste boka flera visningar för att alla ska kunna vara med. 
Här finns museet samlade pedagogiska utbud för skolan

I höst har vi åter öppet som vanligt i våra utställningar på Örebro slott under helgerna kl 11-15.

Vi planerar också för att ha öppet dagligen under Höstlovet vecka 44.

Givetvis följer vi smittläget och de aktuella restriktionerna. På grund av Coronapandemin kan vissa programpunkter komma att förändras eller ställas in.

Kultur | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in