Örebro öppnar Nordens bäst belysta arena

By on 29 juni, 2018
Foto: Mattias Johansson, Förvaltare, Örebroporten.

Örebro SK får nu helt nya möjligheter på hemmaplanen Behrn Arena. Nordens bästa belysning har precis installerats som gör det möjlig att skapa en speciell stämning vid matcher, öka användningen av planen vid sidan av Allsvenskan och minska energiförbrukningen.

Just nu är allt fokus på arenabelysningen som tänds för årets största matcher för Sverige och 31 andra nationer när de springer ut på planerna i Ryssland. Samma typ av belysning som ska lysa upp planerna för världsstjärnorna under de kommande veckorna har installerats i Örebro. Under de senaste månaderna har Örebros invånare kunnat följa när stadens arena har installerat fyra nya landmärken. Behrn Arena har precis fått fyra ljusmaster som sträcker sig över taken i staden. De 36 meter höga tornen innehåller arenabelysningen som gör det möjligt att bidra till atmosfären på planen på ett helt nya sätt. I själva verket är belysningen utnämnd som Nordens bästa av Signify, tidigare Philips Lighting, som har stått för belysningen på några av Europas största scener som Amsterdam Arena, Allianz Area i München, Chelsea Stadium och 10 utav 12 arenor i sommarens turnering i Ryssland.

LED-lamporna kan nämligen skapa effekter och en ljusshow som kan göra upptakten till fotbollsmatchen mer underhållande. På samma sätt ger de 160 armaturerna en bättre upplevelse för spelarna på planen som inte upplever irriterande skuggor – och för TV-tittarna väntar också en förbättrad upplevelse då TV-repriser kan spelas i superslowmotion eftersom ljuset inte flimrar, förklarar Mikael Karlsson från Örebroporten Fastigheter som äger arenan.

De gamla masterna från 1974 var inte längre tidsenliga och därför var det nödvändigt att byta ut både masterna och belysningen. Nu har vi fått en lösning som ger oss nya funktioner och inte minst gör det möjligt att förbättra upplevelsen för alla som använder sig av Behrn Arena, säger Mikael Karlsson, teknisk chef på Örebroporten Fastigheter AB och fortsätter: Trots att belysningen nyligen har installerats märker vi redan stor skillnad och återkopplingen från spelarna på planen är att det gör stor skillnad för dem.

Skapar glädje för alla 
Arenan i Örebro har varit en föregångsarena för många saker i Sverige. Det var den första stadion i Allsvenskan som fick konstgräs. Det var också den första arenan som fick ett sponsornamn. Nu är den i framkant igen när det kommer till belysningen, som teknikerna sedan oktober har arbetat med att installera.

Även om ändringen till de många små LED-dioderna på mastern knappast kommer att uppmärksammas av många under en spännande fotbollsmatch så gör det en stor skillnad i vardagen, även när TV-kamerorna inte följer Sveriges bästa fotbollsspelare.

– Arenan används av riktigt många olika idrottare inom damfotboll och amerikansk fotboll och skolfotboll spelas också här så planen är ofta bokad från klockan 6 på morgonen till 22 på kvällen. Tidigare tog det en kvart för belysningen att tändas – nu tar det en millisekund och vi kan styra ljusstyrkan mycket mer intelligent vilket gör det möjligt för oss att spara in på energiförbrukningen, säger Mikael Karlsson.

Örebroporten har också utrustat LED-belysningen på Behrn Arena med sensorer som hjälper till med att hålla ett öga på användningen av arenan. När den inte används släcks ljuset och energiförbrukningen minskar.

Signify övergick till att bli Philips Lighings nya företagsnamn den 16 maj 2018. Signifys juridiska namn kommer att justeras i Sverige i början av 2019.

Sport | Fotboll lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login