Örebro rankad på 16 plats till Sveriges mest Djurvänliga kommun

By on 2 april, 2022
Arkivbild

Djurens Rätt presenterar rankingen Djurvänlig kommun för fjärde året i rad. I årets topplista finns störst representation från kommuner i Skåne och Södermanlands län. Gnesta hamnar högst upp och utses därmed som vinnare i årets ranking, där kommunens satsningar på växtbaserad mat har störst betydelse och inverkan

Utmärkelsen Djurvänlig kommun baseras på en enkätundersökning som skickats till Sveriges samtliga kommuner, där satsningar på minskad servering av kött och djurskyddskrav vid upphandling väger tyngst. När Djurens Rätt lanserar årets resultat syns en tydlig uppåtgående trend för växtbaserad mat.

Över 80 procent av kommunerna har genomfört åtgärder för att utöka andelen växtbaserad mat som serveras. Den vanligaste åtgärden är att minska andelen kött i befintliga rätter, vilket 72 procent av kommunerna angett att de gjort under året. Att utöka antalet vegetariska dagar var den näst vanligaste åtgärden, vilket återspeglas i att andelen kommuner som har vegetariska dagar varje vecka har ökat kraftigt sedan förra året.

…………………………..

Örebro län placerade sig såhär:

 • Örebro – 16 plats – 109 poäng
  .
 • Ljusnarsberg – 90 plats – 71 poäng
  .
 • Kumla – 97 plats – 69 poäng
  .
 • Hällefors – 130 plats – 56 poäng
  .
 • Karlskoga – 150 plats – 45 poäng
  .
 • Hallsberg – 191 plats – 7 poäng
  .
 • Degerfors – 207 plats – 4 poäng
  .
 • Nora – 207 plats – 4 poäng

…………………………..

– Det är glädjande att allt fler kommuner ställer om till mer växtbaserat i sina verksamheter eftersom det ger så många fördelar för såväl djur, klimat och folkhälsan. Köttkonsumtionen måste halveras till 2030 om vi ska säkerställa ett starkt djurskydd framöver och här gör landets kommuner stora insatser, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Gnesta – Sveriges mest djurvänliga kommun 2022

I år står Gnesta kommun som vinnare av Djurvänlig kommun, med sina totalt 149,5 poäng. Kommunens satsningar på växtbaserad mat, med bland annat flera vegetariska dagar i veckan och ambitiösa mål om minskad köttkonsumtion har lett till att de hamnar högst upp i årets ranking. Under det senaste året har de även infört fler veganska rätter på menyn och utökat användningen av växtbaserade mejeriprodukter i matlagningen.

– Det är roligt att vi blir uppmärksammade för vår satsning på växtbaserad mat. Jag tycker dessutom att det är viktigt i dessa osäkra tider att satsa på mat som kan odlas i Sverige. Det behövs mer svenskproducerade växtbaserade produkter, säger Marie Ceder Åkerlund, kostchef på Barn- och ungdomsförvaltningen i Gnesta kommun.

På andraplats hamnar Vellinge kommun, endast 3,5 poäng efter vinnaren. På tredje plats hittar vi Oxelösund, som tappat en placering sedan förra året. På tio i topp-listan känner vi dessutom igen Burlöv från tidigare år och även tidigare vinnarkommuner Södertälje (2019) och Malmö (2020) återfinns. Strängnäs, Järfälla, Sandviken, Helsingborg och Nyköping är alla nya på topp tio-listan.

…………………………..

Sveriges mest djurvänliga kommuner: 
1. Gnesta
2. Vellinge
3. Oxelösund
4. Strängnäs
5. Burlöv
6. Järfälla
7. Sandviken
8. Helsingborg
9. Södertälje
10. Malmö & Nyköping

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Djurens Rätt

You must be logged in to post a comment Login