Örebro SK fick med sig segern i länsderbyt

By on 14 maj, 2024
Arkivbild

Säsongens första länsderby, suveränt väder, en Alexander Nätterlund som sjunger ÖSKs introlåt live på Behrn Arena. och för en gångs skull massor med publik på arenan, precis som det skulle vara när Örebro SK tog emot Degerfors i den sjunde omgången av Superettan 2024.

Baserat på stämningen på arenan där många kom med stor förhoppning att Örebro skulle stå emot Degerfors, var det ett hemmalag som kom ut och spelade en aning tillbakadraget. Något som ett normalt offensivt Degerfors kunde utnyttja, upp med tempot och så var det röd/vita laget i förarsätet där Örebro fick jaga.

Med ca 25 spelade minuter och Degerfors som hade haft en mindre spelövertag sjönk både speltempo som kvalitet, kanske var det värmen som började ta ut sin rätt. Spelet i sig var ganska hafsigt och slarvigt, där inget av lagen saknade spets när man väl kom fram i läge.

I den 40 minuten fick Gustav Lindgren ett friläge, men drog bollen rakt på Örebros Malte Pålsson i målet. I slutet av första halvleken hade Degerfors tagit tillbaka kommandot och tryckte på för fullt, men Örebro stog emot och när man gick till pausvila var det oavgjort.

Det var ett mer taggat Örebro inledningsvis av den andra halvleken, man visade upp ett mer energirikt spel där Degerfors pressades tillbaka. I den 52 minuten fick hemmalaget en hörna som i ett försök att slås bort av gästerna, istället kunde tas om hand av Örebro och vips så hade ÖSKs Tobias Björnstad lobbat in 1-0. Som om det inte vore nog satte Örebro gasen i botten, för i ett anfall tre minuter senare få med sig en straff. Inte bara en straff ska tilläggas, Degerfors Mamadouba Diabyb som som ådrog sig straffen hade tidigare med sig en varning och blev utvisad. I den efterföljande straffen i den 56 minuten, utökade Karl Holmberg ledningen till 2-0.

Med en tvåmålsledning i ryggen och nu stärkt självförtroende visade Örebro upp vassare spel, det var ett helt annat go i laget nu.

Örebros Victor Backman kom fram i en lång rush helt ren i den 71 minuten, tyvärr hade han ingen riktig koll på bollen och slår den rakt på utrusande målvakt. I och med den långa maxlöpningen drog Victor på sig en skada, han byttes in i den 70 minuten och fick gå av planen skadad i den 78 minuten med åtta spelade minuter.

I den 75 minuten fick Degerfors ett fyra mot ett läge, där till sist Gustav Lindgren med öppen gata tre meter från mål helt sopren slår bollen ett par meter utanför. Tack och godnatt, det finns inte mycket att säga.

Man skulle kunna tycka att Örebro med nu energi skulle stegvis kunna ta över tillställningen, men nej det mer eller mindre ut som att spelet jämnades ut. Det var faktiskt Degerfors som fortsatt såg ut att komma fram för att skapa bättre lägen, i den 89 minuten fick gästerna en straff efter en konstig situation. Sen tidigare målsumparen Gustav Lindgren klev fram för att ta den från elva meter, en säkert slagen straff och så var det reducerat i den 92 minuten.

Tillägstiden skrevs till sju minuter, och med ca fyra minuter kvar efter reduceringen kom också ett mer desperat spel från bägge lagen. Degerfors började med långa bollar på offensiven, och Örebro kontrade då gästernas backlinje följde med upp

Det blev en riktigt dramatisk avslutning i en annars karakteristisk tajt derbymatch, nu var det tur för Örebro att Degerfors fick en spelare utvisad plus att Gustav Lindgren inte lyckades sätta någon/några av sina rena målchanser. För som det såg ut så hade Degerfors ett spel som i slutändan hade gjort att de hade fått med sig tre poäng, men nu spelade Örebro på det de hade och man gjorde det bra.

Nu är det långt kvar tills nästa länsderby, men söndag 20 oktober 2024 blir det åka av igen. Den här gången på Stora Valla i Degerfors, där och då kommer det att se en aning annorlunda ut, något att se fram emot i en annars ganska seg serielunk jämfört med kvällen match.

12 312 åskådare på läktaren fick valuta för entrén, äntligen fick man se en match som innehöll det mesta och även ett ÖSK som visade hjärta och lust att vilja vinna, bara en sån sak.

I och med vinsten är Örebro nu uppe på en sjunde plats med tio poäng, Degerfors ligger precis efter på en åttonde plats med nio poäng. I den åttonde omgången av Superettan 2024 tar sig Örebro an Landskrona söndag 19 maj på bortaplan, Degerfors möter Örgryte hemma på Stora Valla lördag 18 maj 2024.


Matchfakta Örebro SK vs Degerfors IF

  • 52 minuten, Mål Örebro, 1-0 Tobias Björnstad.
  • 55 minuten Straff Örebro.
  • 55 minuten, Utvisning Degerfors, Mamdouba Diaby.
  • 56 minuten, Mål Örebro på straff Karl Holmberg.
  • 89 minuten, Straff Degerfors.
  • 90 minuten, Mål på straff Degerfors, 2-1 Gustav Lindgren.

Anders Olofsson, Sport | Fotboll Degerfors
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login