Örebro Skateboard bjuder in till vertrampsinvigning

Av på 17 september, 2021

Lördag 18:e September kl. 14:00 på Forskarvägen 1 är det dags att inviga Örebro Skateboards ”nya” vertramp, eller rättare sagt en gammal anrik ramp som byggdes upp för första gången på Loftet Skatepark i Göteborg 1977.

Nu har rampen fått ett nytt hem och det kommer vi fira med sessions, tävlingar, BBQ och liveband.

Man får besök av svenska vertlegender som Puttis Jacobsson, Hans Göthberg, Tony Jansson mfl. och så kommer även en av Sveriges bästa och största talang, 15 åriga Hampus Winberg och visar var skåpet ska stå. Missa inte detta.

Liveband:

LOW EXPECTATIONS (Punkrock, Örebro)
JANGLIN’ JACK (Country-surf, Örebro)

På Söndag mellan 14:00-16:00 så kör Örebro Skateboard en Bowl & Backyard Pool Session i skateparken, även där med BBQ ett skönt häng.

…………………………..

En ramp med mycket skateboardhistoria.

Rampen byggdes 1981 i Rättvik till ett skateboardläger, ledare på lägret var världens två bästa skateboardåkare Steve Caballero and Mike Mcgill.

Rampen överträffade det mesta i skatevärlden på den tiden och besöket i Sverige blev ett minne för livet, för amerikanerna blev rampen legendarisk och under de kommande åren gästades rampen av många av de största skateboardåkarna i världen.

1985 blev en 17 årig Tony Hawk, världens genom tidernas kändaste skateboardåkare. Han var den första att göra en 720 (snurra två varv) och skrev skateboardhistoria. Under samma resa uppfan han tricket ”Stale Fish”, döpt efter fiskpinnarna som de åt i matsalen i Rättvikskolan.

Efter europamästerskapen 1987 revs rampen och den magasinerades. 2017 rustades den och byggdes upp för en reunion med Steve Caballero and Mike Mcgill, som fortfarande är skateboardproffs.

Våren 2019 såldes rampen till Norge, men p.g.a Coronan kunde rampen inte hämtas och Föreningen Örebro Skateboard fick ett erbjudande om att köpa den. Föreningens ambition har länge varit en vertramp i Örebro då vi vill kunna erbjuda alla typer var åkning.

Rampens historia:

1977 – Konstruerad för Loftet Skatepark i Göteborg

1978-1979 – på Skateland, Sveriges första betongskatepark

1980 – Svenska mästerskapen, Täby 1981 – Eurocana Open

1981 – Eurocana Summer Camp, Rättvik, med Steve Caballero och Mike Mcgill

1982 – Eurocana Open 1983 – Eurocana Open

1983 – Swedish Summer Camp, Hägernäs, med Billy Ruf och Neil Blender

1984 – Swedish Summer Camp, Hägernäs, med Claus Grabke, Lance Mountain och Mike Mcgill. De första Mctwists landas av Mike.

1985 – Swedish Summer Camp, Hägernäs, med Lance Mountain och Tony Hawk. Tony uppfinner 720 och Slappo uppfinner Stalefish Eggplant.

1987 – EM i Täby med Nicky Guerrero som vinnare av vert.

2018 – Eurocana “Ladies ’Mctwist Challenge” och Eurocana Junior och Master Open

2019 – Rampen köptes av Örebro Skateboard

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Skateboard

 

 

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in