Örebro slott slår upp portarna till sommarens stora utställning

By on 24 juni, 2024
Aquanauts.

Foto Elin Johansson, Örebrokompaniet

Nu slår Örebro slott upp portarna till sommarens stora utställning Aquanauts – Expeditionen, en utställning som sticker ut. På ett sömlöst sätt kombinerar den en rad olika perspektiv, från konst, vetenskap och historia till källkritik som fantasi.

Samtidigt som den knyter an till den ständigt pågående debatten om människans sätt att leva och vara.

Med den paletten som bas har konstnären Pompe Hedengren format en upplevelse som berör och väcker tankar – vem besökaren än är.

– Jag är oerhört glad över att få presentera Aquanauts i den fantastiska miljön som Örebro slott erbjuder. Ovanpå alla andra attribut blir det så otroligt vackert, säger Pompe Hedengren, som är både upphovsman och konstnärlig ledare.

En forskningsexpeditions oväntade upptäckt

Runt om i slottets salar växer berättelsen fram, en berättelse som börjar med att de båda forskarna Inga-Lisa Blomgren och Beata Gardelius under sommaren 1897 beger sig till Siljansringen i Dalarna. För att undersöka området där en meteorit slog ner för flera hundra miljoner år sedan, men expeditionen utvecklas till något helt annat än det förväntade.

Utställningen presenterar forskarnas gedigna material och låter besökaren ta del av fotografier, illustrationer, dagboksanteckningar, doftspår och fossiler. Alltihop ledtrådar som leder fram till den hittills oupptäckta arten Homo Aquatis.

Välgjorda konstverk och magnifik scenografi

Varelserna som kallas aquanauter gestaltas också i utställningen. Var och en ett konstverk i sig, skapade av snäckor, ostron, horn, vass och grenar. Lika välgjord och genomarbetad in i minsta detalj är den rumsliga scenografin.

Med hjälp av den förflyttar Pompe Hedengren och hans team besökaren över hundra år tillbaka, till Siljansringen och till det parallella universum som forskarna upptäcker.

Utställningen är skapad av Pompe Hedengren, konstnär, Sara Mac Key, fotograf, och Erik Gullberg, scenograf.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebrokomaniet

You must be logged in to post a comment Login