Örebro trillar ner till plats 185 i Solcellstoppen

Av på 1 april, 2021
Arkivbild.

Örebro hamnar på plats 185 i Solcellstoppen och faller därmed en plats jämfört med förra året. I genomsnitt har Örebro 94 W installerad effekt solel per invånare, en ökning med 70 procent jämfört med förra året. Det visar Svensk Solenergis nya rankning av samtliga kommuner.

Solkraft fortsätter att öka i Sverige. Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade med hela 50 procent förra året. Installerad soleffekt är nu över 1 GW. Av dessa installerades två femtedelar, 400 MW, under 2020.

– Milstolpen 1 GW är avklarad. Underbart att vi äntligen kan börja räkna landets installerade soleffekt i gigawatt, säger Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Under 2020 installerades det hela 22 000 nya solcellsanläggningar i Sverige, och vid årsskiftet fanns totalt 66 000 anläggningar. Av dessa finns 822 stycken i Örebro varav 337 tillkom under året.

Svensk Solenergi rankar årligen Sveriges 290 kommuner utifrån hur stor effekt solel som är installerad per invånare. Örebro hade 2020 94 W per person, en ökning med 70 procent jämfört med förra året. Det ger kommunen plats 185 i Solcellstoppen, en plats sämre än förra året. Strängnäs har nu högst installerad soleffekt per invånare, 500 W, medan rikssnittet ligger på 105 W.

– De som valt att investera i solceller i Örebro minskar inte bara sina energikostnader, utan hjälper hela samhället att ställa om till förnybar elproduktion, säger Anna Werner.

Nytt för i år är att inte bara Örebro, utan samtliga kommuner i Sverige nu har nätanslutna solceller.

– Det är glädjande att de blanka fläckarna på kartan äntligen fyllts igen. Det är en fördom att solceller bara fungerar vid ekvatorn. Vi har goda förutsättningar för solel även i Sverige, säger Anna Werner.

Priserna på solceller har minskat kraftigt det senaste decenniet. Ändå ligger vi långt efter andra europeiska länder vad gäller utrullningen av solcellsparker.

– Sverige är ett av Europas största länder med en gigantisk outnyttjad potential för solceller. Det är tack vare den stora solparken i Strängnäs som kommunen vann Solcellstoppen i år. Politiker på nationell nivå måste uppmuntra länsstyrelserna att skynda på sina tillståndsprocesser och bevilja byggandet av fler solparker, säger Anna Werner.

Solcellstoppen baseras på statistik över nätanslutna solcellsanläggningar från Energimyndigheten, med kompletterande underlag från elcertifikatsystemet för de kommuner som sekretessbelagts.

Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Svensk Solenergi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in