Örebroarna återvann över 4 000 ton elektronik 2018

Av på 18 mars, 2019

El-kretsen, som är det största nationella insamlingssystemet för elektronik och batterier, delar idag med sig av statistik som visar hur stor insamlingen av elprodukter var under 2018 i Sverige. Totalt återvann svenskarna hela 146 228 ton elektronik vilket motsvarar 14,3 kg per person.

TT har gått ut med rikssiffrorna men i dag kan vi även dela med oss av lokal statistik för Örebro län och kommunerna i länet.

I Örebro län samlade invånarna in totalt 4 212 ton elskrot, 14 kilo per person, vilket motsvarar vikten av över 1 200 lastbilar eller 1,3 exemplar av vattentornet Svampen.


Svenskarna återvann drygt 14 kilo elektronik per person 2018

Under 2018 samlade svenskarna in 146 228 ton elektronik till återvinning vilket motsvarar nästan femton Eiffeltorn eller 14,3 kilo per invånare. Det visar ny insamlingsstatistik från El-kretsen.

El-kretsen, som är det största nationella insamlingssystemet för elektronik och batterier, kan idag dela med sig av insamlingsstatistik för 2018 och siffrorna är glädjande för miljön. Insamlingen via El-kretsens insamlingsplatser, som sker i samarbete med landets samtliga kommuner, uppgick till 126 119 ton. När den elektronik som kommer till El-kretsen direkt via företag eller andra parter adderas blir totalsumman 146 228 ton. Det motsvarar cirka 14,3 kilo per invånare i Sverige.

Den totala vikten av de insamlade elprodukterna har minskat under flera års tid vilket även är fallet i år. Detta beror på att elprodukterna i sig har blivit lättare än tidigare, vi samlar till exempel in fler platt-tv-apparater och färre tjock-tv-apparater idag, snarare än att svenskarna har blivit sämre på att återvinna. Tvärtom tyder allt på att allt fler elprylar lämnas in till återvinning.

– Att antalet insamlade produkter ökar är väldigt glädjande. Framför allt är det en vinst för miljön då mycket elektronik innehåller metaller som är väldigt resurskrävande att utvinna från malm. I stället för att utvinna ny metall kan vi komma långt genom att återvinna metallerna i prylar som ligger hemma och skräpar i byrålådan. Det krävs till exempel tio ton ny järnmalm för att tillverka en guldring, men bara tio kilo återvunna mobiler, säger Martin Seeger, vd för El-Kretsen.

Svenskarna har bland annat blivit bättre på att lämna in audioprodukter såsom dvd:er, radioapparater och tv-boxar samt små och medelstora hushållsprodukter såsom kaffebryggare och hårfönar. Antalet inlämnade produkter i dessa kategorier har ökat procentuellt under flera års tid.

En nyckel till att göra återvinningen av elprodukter ännu mer effektiv framåt är att tillverkarna börjar tänka på återvinningsprocessen redan i produktionsfasen och väljer material som är enkla att återvinna, säger Martin Seeger.

Topp 3 län i Sverige – Jämtland i topp

LÄN Insamlad mängd elprodukter i kg per person
Jämtlands län 19,33 kilo
Gotlands län 17,78 kilo
Norrbottens län 16,92 kilo
RIKET 14,3 kilo

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in