ÖrebroBostäder bygger nytt i kvarteret Biplanet på södra Ladugårdsängen

Av på 7 april, 2021
Arkivbild

Med start i april bygger ÖrebroBostäder bostäder samt en förskola med fem avdelningar i kvarteret Biplanet på södra Ladugårdsängen. Husen miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver och sommaren 2023 står husen klara.

Granne med Änglandaskolan bygger ÖrebroBostäder två hus i kvarteret Biplanet, med 75 bostäder från ett till fyra rum och kök, med balkong eller uteplats. Husen varierar i höjd för att skapa mer fri sikt och variation i kvarteret; den högsta delen blir i fem våningar. I bottenvåningen av det ena huset byggs en förskola, som hyrs i sin helhet av Örebro kommun.

Förskolebyggnaden vetter mot parken Hagen, som sträcker sig igenom området. Byggnaden består bara av ett våningsplan, vilket gör att många av lägenheterna får en fin utsikt mot parken. Ovanpå förskolan skapas en stor takterrass för de boende. Under kvarteret byggs ett garage, där det också finns laddplatser för elbilar.

Första husen med Miljöbyggnad Silver

Sanna Hirsikangas Bolinder, projektutvecklare hos ÖrebroBostäder, har arbetat med projektet hela vägen, från idé fram till beslut och byggstart.

– Biplanet är de första nyproducerade bostäderna som vi miljöcertifierar enligt Miljöbyggnad Silver. Det innebär att husen ska klara mer än lagkraven, bland annat måste solskydd, ljudmiljö och ventilation vara ännu bättre. Vi granskar också vilken klimatpåverkan olika materialval medför, till exempel husets betongstomme. På taket installerar vi solceller, som kan bidra till att försörja husen med el.

-Under förra året startade vi ingen nyproduktion. När andra har hållit en hög byggtakt har vi medvetet valt att avvakta; vi ska fungera som en vågskål i stadens tillväxt av bostäder. Utifrån det resonemanget ser vi att vi under 2021 kommer att öka byggtakten. Och först ut är Biplanet, säger Ulf Rohlén, vd, ÖrebroBostäder.

Totalentreprenör är HMB Construction, för vilka detta är den första nyproduktionen i Örebro. HMB Construction är ett av Sveriges 30 största byggföretag och sedan hösten 2020 finns de även i Örebro.

Hållbar stadsdel

Södra Ladugårdsängen som helhet utformas med hållbarhet i fokus. Örebro kommuns önskan är att husen ska byggas med ett livscykel- och kretsloppsperspektiv, när det gäller val av material och byggteknik. Stadsdelen erbjuder också en stor variation, både när det gäller boendeformer och hur husen utformas.

PS. Ett biplan är ett flygplan med dubbla vingpar, alltså en dubbeldäckare. Kvartersnamnet har koppling till Örebro flygfält som låg på Ladugårdsängen mellan 1939 och 1982.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: ÖBO

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in