Örebroföretaget Refurbly tar in kapital

By on 26 juli, 2022
David Lundgren Fetah, grundare och vd Refurbly.
Bild: Refurbly

Mobilåtervinnaren Refurbly, från Örebro, tar in kapital i en riktad nyemission – och lanserar abonnemang med rekonditionerade mobiler, tjänsten är den första omfattande av sitt slag i Sverige.  

Varje år säljs omkring 3 miljoner telefoner i Sverige, vilket genererar 250 000 ton avfall. 80 procent av utfallet uppstår under produktionen. Refurbly utmanar traditionell “slit och släng”-konsumtion genom att sälja rekonditionerade mobiltelefoner. Den riktade nyemissionen som nu genomförs leds av Johan Dennelind, Jimmy Palmqvist och David Stenmarck, men även övriga delägare ökar sitt innehav i Refurbly.

“Det känns otroligt roligt att befintliga investerare väljer att öka sitt engagemang i Refurbly. Vi är på väg mot något stort och ser hur vi både hjälper människa och miljö. En mobiltelefon som väger 226 gram skapar hela 86 kilo avfall vid produktion – alltså lika mycket som en fullvuxen människa. Vi tycker att det ska vara en självklarhet att återbruka de mobiler som redan finns, men också att det ska vara lätt att göra rätt. Med det nya kapitalet kan vi växla upp det arbetet”, säger David Lundgren Fetah, grundare och vd Refurbly.

“Att samtidigt bygga bolag, stötta fantastiska entreprenörer och göra skillnad för miljön är en kombination som gjorde mig intresserad. Här har vi ett bolag med framtiden för sig på många sätt inom ett område där jag spenderat större delen av mitt vuxna liv”, säger Johan Dennelind.

Alla telefoner som säljs på företagets hemsida är kontrollerade med marknadsledande teknik. Mobilerna är renoverade, vilket betyder att det är begagnade telefoner som reparerats, fabriksåterställts, kontrollerats och testats enligt standardiserade processer som ingår i de abonnemang som nu lanseras. Refurbly var även den första aktören i Sverige att erbjuda försäkringar på sina rekonditionerade telefoner.

“Vi arbetar hela tiden med att utveckla nya system inom rekonditionering av telefoner. Att nu lansera denna lösning går helt i linje med de höga miljömål vi som land satt, och de mål vi som företag har framåt. Vi är otroligt stolta över att både kunna erbjuda likadana telefoner för halva priset, samtidigt som du sparar omkring 70 kilo koldioxidutsläpp genom att köpa en rekonditionerad telefon. Det är inte ofta de båda kan kombineras. Om alla i Sverige gjorde det skulle vi minska koldioxidavtrycket med 210 tusen ton varje år”, säger David Lundgren Fetah.

Refurbly lanserar tjänsten tillsammans med mobiloperatören Verbal, som även de ser ett stort behov av cirkulära tjänster på telekommarknaden.

“Vi tycker det är fantastiskt roligt att få leverera våra mobilabonnemang till fler tillsammans med Refurbly. Tillsammans har vi hittat ett koncept som vi ser kommer vara väldigt konkurrenskraftigt på marknaden, både vad gäller pris men också utifrån att det är enkelt och miljösmart. Vi tror att marknaden behöver detta”, säger Jonas Lindgren, VD på Verbal.

2021 gick Telias tidigare koncern-vd Johan Dennelind, David Stenmarck (Epidemic Sound) och flera andra tunga profiler från telekombranschen in som delägare i Refurbly. Sedan tidigare är Kenneth Karlberg, en av dem som byggde upp Telia Mobile och Halebop, styrelseledamot för Refurbly.

Refurbly grundades 2019 av David Lundgren Fetah i Örebro. Tillsammans med Mobilverkstan, en serviceverkstad i Örebro, har man reparerat hundratusentals mobiltelefoner. Alla företagets mobiler genomgår kontroll, renovering, fabriksåterställning och tester av erfarna servicetekniker. Företaget utmärker sig bland annat genom att ha två års garanti på alla sina telefoner.

Ekonomi | Örebro
Örebronyheter

Källa Refurbly

You must be logged in to post a comment Login