Örebroläkaren Jonas F Ludvigsson får medalj för sin forskning

By on 22 augusti, 2022
Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län

Stolt och glad över utmärkelsen – men pengarna skänker han till barnens hjälporganisation UNICEF. Jonas F Ludvigsson är 2022 års mottagare av Svenska Läkaresällskapets (SLS) jubileumspris.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro och professor vid Karolinska institutet, får utmärkelsen för sin forskning som visar att acetylsalicylsyra i form av läkemedletTrombyl kan minska risken för levercancer.

– Av de medicinska utmärkelser som man kan få i Sverige så är nog det här den jag helst vill ha, konstaterar Jonas F Ludvigsson. Dels är SLS en anrik organisation och dels är konkurrensen om det här priset hård eftersom det kan gå till alla som forskar inom medicinområdet.

Priset består av SLS sekelmedalj i silver och 150 000 kronor. Medaljen och själva utmärkelsen kommer han stolt att ta emot men pengarna väljer Jonas F Ludvigsson att skänka vidare.

– Som barnläkare sympatiserar jag starkt med UNICEFS arbete och har därför bestämt mig för att stötta organisationens insatser med prissumman. Jag hoppas också att det kan få andra att göra likadant.

Forskningen har skett i samarbete mellan Universitetssjukhuset i Örebro, Örebro Universitet, Karolinska Institutet och Harvard University.

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login