Örebropolitiker får prova på hur det är att ha funktionsnedsättning

Av på 18 september, 2018

Kampanjen Funktionshinderbanan är ute på en 80 mil lång cykelturné för fler och bättre LSS-boenden. Den 19 september stannar Funktionshinderbanan i Örebro för att prata med LSS-ansvariga politiker. Politikerna kommer bland annat få uppleva hur det är att leva med kognitiva funktionsnedsättningar genom VR-glasögon.

Under tre veckor cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen 80 mil från Gävle till Göteborg för att uppmärksamma behovet av att bygga fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar. Längst vägen stannar de för att intervjua olika människor som tycker, tänker och bestämmer i frågan om LSS-boenden.

Flest politiker i Örebro antog LSS-utmaning
Som ett led i att sprida mer kunskap bland politiker i frågor som rör LSS-bostäder och personer med funktionsnedsättning så utmanade Funktionshinderbanan tidigare i år LSS-ansvariga kommunpolitiker till att gå ut på en veckas praktik på ett LSS-boende.

I Örebro antog nio politiker utmaningen. George Barsom (KD), ordförande för Nämnden för funktionshindrade i Örebro, har genomfört en veckas praktik på ett av kommunens LSS-boende. Övriga politiker från samma nämnd som antog utmaningen har gjort några dagars praktik.

Örebro är ett självklart stopp för oss eftersom det var den kommun där flest politiker antog vår utmaning. Fantastiskt roligt! Vi kommer träffa politikerna för att höra vad de lärt sig under sin praktik. Vi kommer även låta dem prova på hur det är att leva med kognitiva funktionsnedsättningar genom VR-glasögon, säger initiativtagaren Robin Berkhuizen

Sammanlagt 36 politiker i 17 kommuner antog utmaningen att praktisera på ett LSS-boende.

Besök på Rasmusbyn
Funktionshinderbanan kommer även stanna och intervjua Rasmusbyn som är ett boende och daglig verksamhet med fokus på skog, odling och djurskötsel för personer med autism eller utvecklingsstörning. Intervjun kommer finnas tillgänglig som podd.

Brist på gruppbostäder i landet
I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många får vänta väldigt länge på sin lägenhet och att lokaler som inte är anpassade för LSS-verksamhet byggs om till boenden.

– Det är inte rimligt att personer med funktionsnedsättningar ska få vänta jättelänge på en bostad. Eller att deras bostad blir till en hinderbanan i vardagen på grund av dåliga anpassningar, säger initiativtagaren till Funktionshinderbanan Robin Berkhuizen.

Lokalt | Funktionshindersbanan
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in