Örebrosvampen målas om till flugsvamp

By on 1 april, 2023
Skissbild: Örebro Svampen Örebro SVEFF svampen

Örebros byggnadsnämnd har nyligen beslutat att det vattentorn som går under namnet ”Svampen” ska målas om till att se ut som en röd flugsvamp, detta för att förhindra insektsangrepp då ”Cementbarkborre” angriper Svampen.

På senare år har man upptäckt att den vanliga granbarkborren muterat och börjat angripa betong istället, den muterade granbarkborren, kallad ”cementbarkborre” har fått status som underart och givits det latinska namnet Ips typographus concreteae.

Än så länge är det få byggnader som drabbats och man vet inte varför bara vissa blir ansatta, en av de hårdast drabbade är dock den riksbekanta Svampen i Örebro.

Biologiska färgsignaler ska skydda Svampen

Organismer får ibland starka färgteckningar som en varnande signal till potentiella predatorer och skadegörare att de är farliga. Getingar, pilgiftgrodor och vissa färgstarka ormar är exempel på detta. Fenomenet kallas aposematism.

Vissa menar att den röda flugsvampen med sin röda färg och vita prickar just är en fråga om aposematism för att avskräcka organismer från att angripa den.

Det finns också organismer som är helt ofarliga, men härmar farliga organismer i syfte att lura sin omgivning. Blomflugan försöker härma getingens teckning och ofarliga ormar antar mönster som sina giftiga släktingar.

Detta kallas mimikry och det ska nu tillämpas på Svampen i Örebro, den kommer att målas om till en jättelik röd flugsvamp i syfte att avskräcka cementbarborrarna från att angripa den.

Uppdraget att måla Svampen har gått till branschföreningen SVEFF och dess projekt Allt Om Målning.

– Färg är ett fantastiskt sätt att påverka och väcka känslor hos människor såväl som hos andra organismer, säger Olof Holmer, vd på SVEFF.

– Att färg som material är viktigt för att skydda byggnader visste vi sedan länge, men att kulörvalet inte bara är en estetisk fråga utan i allra högsta grad även en skyddsfråga understryker ytterligare hur bra det är att måla, avslutar han.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa SVEFF
Lär dig mer om hur och varför du ska måla på www.alltommalning.se
Örebrosvampen målas om till flugsvamp, som skickades ut tidigare idag 2023-04-01 var ett aprilskämt. Pressmeddelandet skickades ut i syfte för att uppmärksamma Allt om målning – en informationssajt om målning. På Allt om målning hittar du allt ifrån tips och råd om hur man ska måla olika ytor till kunskap om olika aspekter av färg. Meningen är att hemsidan ska vara ett verktyg för de som själva vill ta tag i penseln och måla om hemma. Bakom sajten ligger branschorganisationen SVEFF – Sveriges Färg och Lim Företagare.

You must be logged in to post a comment Login