- BIK Karlskoga föll i förlängningen
- Ny etapp påbörjas i arbetet på Västra Nobelgatan och Hertig Karls allé
- Storsatsning på Örebros fjärrvärme
- Studenter överlämnar brev för ökad jämställdhet i byggbranschen
- Starta eller utveckla ditt företag i Ljusnarsberg kommun
- Dags att nominera och ansöka till priser/stipendium
- Likvärdig besparing för villaägare i Örebro län att byta bank
- Slutspelat för Örebro HK
- Kontur möter Mats Jonsson på Örebro konsthall
- Brister i utförandet av hemtjänst i Örebro kommun
Ostrapporten 2025 präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att nästan alla svenskar äter ost, framför allt till frukost, där hårdost är det populäraste pålägget. Präst är svenskarnas absoluta favoritost, följt av Hushållsost och Herrgård.
Smaken, priset och att osten är svenskproducerad är de tre viktigaste faktorerna vid val av ost. Samtidigt är endast fyra av tio ostar vi äter producerade i Sverige och rapporten visar att de flesta överskattar hur stor andel av osten vi äter som är svensk. Här är Ostrapporten 2025, en undersökning om svenska folkets ostpreferenser och attityder till ost.
Man tror att man äter mer svensk ost än man gör
Hela 95 procent av alla i Sverige äter ost! Ostrapporten 2025 visar att smaken, priset och att osten är svenskproducerad, är de tre viktigaste faktorerna vid val av ost.
De främsta anledningarna till att välja svensk ost är att man vill gynna de svenska bönderna och svensk livsmedelsindustri. Hälften anger också att de, genom att välja svensk ost, vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga.
Samtidigt är endast fyra av tio ostar vi äter producerade i Sverige och rapporten visar att de flesta överskattar hur stor andel av osten vi äter som är svensk. De allra flesta tror att sex av tio ostar vi äter i Sverige är svenskproducerade. Faktum är att den verkliga siffran ligger på 39 procent*, vilket innebär att endast fyra av tio ostar som äts i Sverige är svenskproducerade. Vi tror helt enkelt att vi äter mer svensk ost än vad vi faktiskt gör.
Även kunskapen om hur mycket mjölk som krävs för att göra hårdost har potential att öka, endast en av tre vet att det går åt 10 liter mjölk för 1 kilo hårdost. Här finns stor potential till ökad kunskap.
— Att svensk ost har stor potential råder det ingen tvekan om. Det finns mycket att göra för att sprida kunskap och få fler att välja svensk ost. Ursprungsmärkningen Från Sverige och Mjölk från Sverige gör det enkelt att hitta ost som är gjord på svensk mjölk som dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige, säger Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning.
Präst är favoritosten
Så många som nio av tio i Sverige äter hårdost. Präst® är den mest populära hårdosten, men har tappat lite av sitt försprång till Hushållsosten, som nu är på andra plats. Präst®, Herrgård® och Grevé® är mer populärt i den äldre åldersgruppen (över 65 år). Hushållsost är framför allt populärt bland de yngre.
Även om priset på hårdost upplevs som dyrt så köper en stor majoritet hårdost ändå, det är relativt få som helt avstår från att köpa hårdost på grund av priset.
Samtidigt framkommer det att ett tuffare ekonomiskt läge med ökade livsmedelspriser, har satt sina spår när det kommer till val av ost. I årets undersökning uppger nära hälften att de köpt en annan ost till frukost än den de brukar köpa för att priset varit mer fördelaktigt.
Svenska ostvarianter på önskelistan
Ostar som parmesan, mozzarella och fetaost toppar listan när svenskarna önskar sig svenska motsvarigheter. Det finns vissa skillnader i efterfrågan bland åldersgrupperna. Exempelvis önskar sig den yngre åldersgruppen (18-29 år) en svensk likvärdig variant av mozzarella och camembert i högre utsträckning än övriga åldersgrupper.
Ost i matlagningen
Fyra av fem använder ost i matlagningen på något sätt det kan vara som huvudråvara, smakförstärkare eller topping. En av tio använder ost som huvudråvara och det är främst 18–29-åringarna. Pizza, gratänger, tacos och pastarätter är de vanligaste maträtterna att använda ost i.
Ursprungsmärkningen Från Sverige
Ostrapporten 2025 är framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Mjölk från Sverige och Kött från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1 001 intervjuer perioden 11–17 december 2024.
När osten är märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige betyder det att osten är tillverkad i Sverige av svensk mjölk och är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Svenskarnas topp 4 hårdostar:
- Präst®
- Hushållsost
- Herrgård®
- Grevé®
Topp 5 utländska ostar som flest vill se svenska likvärdiga varianter av:
- Parmesan
- Mozzarella
- Brie
- Fetaost
- Gruyère
Sverige
Örebronyheter
Källa: Från Sverige
Related Posts
Latest News
-
Var femte singelolycka på cykel i mars orsakas av grus
Det som göms i snö… När våren kommer och snön...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Skyddet för offentliganställda stärks
Regeringen stärker skyddet för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier,...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Booking.com avslöjar världens mest välkomnande städer 2025
Resenärer dras alltmer till autentiska äventyr bortom turiststråken, som kännetecknas...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Dags att vårstäda skafferiet expertens tips för minskat matsvinn
Fyra av tio slänger livsmedel varje gång de städar skafferiet,...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Fyra av tio svenskar utsattes för bedrägeriförsök under 2024
En ny rapport från Visa avslöjar att 42 procent av...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Africa CDC och Folkhälsomyndigheten stärker samarbete för folkhälsa
Folkhälsomyndigheten och Africa CDC, den afrikanska unionens smittskyddsmyndighet, undertecknade på...
- Posted mars 19, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login