- Apollo fortsätter succén från Örebro under 2026
- Ny socialtjänstlag träder i kraft den 1 juli 2025
- Sommarmusiken i Askerund startar med prisutdelning och dragspel
- TS Lantbruk & Fastighetsservice AB blir Powered by Kramp
- Besök 50-tals lägenheter i Hällefors under sommar
- Sexuell korruption hotar demokratin
- Tungt race för Marcus Ericsson
- Ännu en förlust för Örebro SK
- Petteri skrapade Triss i tv vann 250 000 kronor till sambon
- Örebro kommun fortsätter sitt trygghetsskapande arbete
Otillåten påverkan mot offentliganställda tjänstemän inspekteras

Offentliganställda tjänstemän blir utsatta för hot, våld och annan otillåten påverkan. Det kan leda till stark psykisk påfrestning, ökad risk för ohälsa och är i förlängningen även ett hot mot demokratin.
Nu inleder Arbetsmiljöverket en tillsynsinsats, där man kommer att inspektera kommuners och länsstyrelsers arbete för att förebygga dessa risker.
— Vi ser flera signaler i samhället som tyder på att de här problemen ökar, och att de nu är en del av vardagen för många offentliganställda tjänstemän. Det är oroväckande, framför allt för att det kan innebära en stark psykisk påfrestning för den som blir direkt utsatt, men även oron över att kunna bli utsatt kan påverka arbetsmiljön negativt, säger Eric Storbjörk, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.
Rapporter, undersökningar och de senaste årens medierapportering visar tydligt att offentliganställda tjänstemän blir utsatta för trakasserier, mutförsök, hot, våld och annan otillåten påverkan.
— Vi ser flera signaler i samhället som tyder på att de här problemen ökar, och att de nu är en del av vardagen för många offentliganställda tjänstemän. Det är oroväckande, framför allt för att det kan innebära en stark psykisk påfrestning för den som blir direkt utsatt, men även oron över att kunna bli utsatt kan påverka arbetsmiljön negativt, säger Eric Storbjörk, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.
Otillåten påverkan innebär att utomstående, på ett sätt som är olagligt eller som upplevs som obehagligt eller olämpligt, försöker påverka hur någon agerar i sin tjänst eller sitt uppdrag. De utsatta kan till exempel vara tjänstemän som handlägger tillstånd eller bedriver tillsyn, i förlängningen innebär otillåten påverkan ett hot mot demokratin.
De som utsätter offentliganställda tjänstemän för otillåten påverkan kan till exempel vara medborgare eller vårdtagare som agerar i affekt över ett enskilt ärende, politiker inom organisationen som vill påverka beslut, men även systemhotande aktörer som har mer långtgående motiv, som kriminella grupperingar.
Inspektioner genomförs året ut
Tidigare i år lämnade regeringen en proposition till riksdagen om stärkt skydd för offentliganställda. Regeringen föreslår bland annat ökade möjligheter till stärkt sekretess, straffskärpningar för våld och hot mot tjänsteman och ett nytt brott, förolämpning mot tjänsteman.
— Förhoppningsvis innebär det att även arbetsgivare uppmärksammar dessa problem och vidtar åtgärder. Offentliganställda tjänstemän har precis som alla andra arbetstagare rätt till en god arbetsmiljö, säger Eric Storbjörk.
Arbetsmiljöverket inleder nu en tillsynsinsats där man kommer att inspektera kommuner med verksamheter som socialtjänst, miljö- och hälsotillsyn och tillståndshandläggning. Inspektioner görs även hos länsstyrelser med verksamheter som djurskydd, annan tillsyn och tillståndshandläggning. Tillsynsinsatsen omfattar cirka 700 inspektioner och pågår från maj 2025 och resten av året. Nästa år planerar vi att inspektera centrala statliga myndigheter.
Kunskap och stöd kan minska risken för ohälsa
Arbetsmiljöverkets regler säger att arbetsgivaren ska arbeta förebyggande mot hot och våld, samt ha rutiner för att kunna hantera de riskfyllda situationer som ändå uppstår. Kunskap, stöd och handledning är några faktorer som kan minska risken för ohälsa när hot och våld ändå uppstår. I de fall hot, våld och annan otillåten påverkan är en del av arbetsmiljön, ska starkt psykiskt påfrestande arbete undersökas, riskbedömas och åtgärder vidtas för att minska riskerna.
— Hot och våld på jobbet kan förebyggas, och när det ändå uppstår allvarliga situationer ska de kunna hanteras på ett sätt så att man minskar risken för ohälsa, säger Eric Storbjörk.
Säkerhetsrutiner ska vara kända av arbetstagarna
Som arbetsgivare ska man säkerställa att det finns
- Anpassade rutiner och system för att regelbundet genomföra undersökning och bedömning av risker.
- Rutiner kring att rapportera tillbud samt kunskap om hur man ska agera när något inträffar.
- Säkerhetsrutiner som är kända av arbetstagarna, som uppdateras och som hålls aktuella.
- Tillräckligt stöd för arbetstagare med arbetsuppgifter som innebär risker för hot och våld.
Socialsekreterare och djurskyddshandläggare är utsatta
- Varannan socialsekreterare uppger sig ha blivit utsatt för hot eller våld de senaste 12 månaderna. Bara hälften uppger att säkerhetsrutinerna följs på arbetsplatsen. Hela 93 procent av socialsekreterarna uppger att deras jobb är psykiskt ansträngande. (Arbetsmiljöverkets undersökning Arbetsmiljön 2024)
- Fyra av fem djurskyddshandläggare uppger att de någon gång har blivit hotade i tjänsten, och en av tre att de har utsatts för våld eller försök till våld. Mer än nio av tio svarande upplever att de har blivit utsatta för försök att påverka myndighetsutövningen. (Jordbruksverkets nationella djurskyddsrapport 2023)
- Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt, konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport. Enligt Brå är kommunanställda särskilt sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. (Brottsförebyggande rådets rapport ”Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar”, som publicerades i april i år)
Sverige
Örebronyheter
Källa: Arbetsmiljöverket
Related Posts
Latest News
-
Apollo fortsätter succén från Örebro under 2026
Apollo fortsätter succén från Örebro under 2026, samtidigt meddelar researrangören...
- Posted juni 23, 2025
- 0
-
Ny socialtjänstlag träder i kraft den 1 juli 2025
Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft...
- Posted juni 23, 2025
- 0
-
Sommarmusiken i Askerund startar med prisutdelning och dragspel
Sommaren är här och nu börjar den traditionsenliga Sommarmusiken i...
- Posted juni 23, 2025
- 0
-
TS Lantbruk & Fastighetsservice AB blir Powered by Kramp
TS Lantbruk & Fastighetsservice AB blir Powered by Kramp, för...
- Posted juni 23, 2025
- 0
-
Besök 50-tals lägenheter i Hällefors under sommar
I sommar är 50-tals lägenheterna i Hällefors öppna på tisdagar...
- Posted juni 23, 2025
- 0
-
Sexuell korruption hotar demokratin
Sexuell korruption undergräver tilliten till samhället mer än korruption som...
- Posted juni 23, 2025
- 0
-
Många äldre vill flytta men hittar inga alternativ
Tre av tio seniorer skulle vilja bo mindre, men bristen...
- Posted juni 23, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login