Otillräckligt arbete för likvärdighet i förskolan

By on 31 maj, 2025
Genrebild

En förskola av hög kvalitet gör att barnen klarar sin fortsatta skolgång bättre. Statens insatser för att skapa en likvärdig förskola är dock inte effektiva, visar Riksrevisionens granskning. Förskolan är den näst största skolformen med över 500 000 inskrivna barn, och kostar årligen över 90 miljarder kronor.

Att förskolan kan möta barns olika förutsättningar och behov är avgörande för barnens fortsatta utveckling och lärande.

Riksrevisionen har därför granskat regeringens och skolmyndigheternas arbete, för att främja en likvärdig förskola. Granskningen visar att förskolan har fått litet utrymme, i regeringens och skolmyndigheternas arbete. Skolverkets stöd och uppföljning har varit bristfällig, Skolinspektionens granskning och kontroll av förskolan har varit nästintill obefintlig de senaste åren. 

— Staten har ett stort ansvar för att verka för likvärdighet mellan förskolor. Det är viktigt att det statliga stödet bidrar till en förskola av hög kvalitet, men också att det finns en fungerande uppföljning och tillsyn så att brister åtgärdas, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

En av de största bristerna är att Skolverket inte arbetar tillräckligt effektivt med att nå ut med sitt skolutvecklingsstöd, och att säkerställa att stödet är relevant och möter behoven i förskolorna. Skolverkets uppföljningar har i liten utsträckning belyst just förskolan, och i synnerhet hur likvärdigheten i förskolan ser ut.

— För att främja likvärdigheten i förskolan är det viktigt att regelbundet synliggöra skillnader i förutsättningar mellan förskolor, och över tid. Här behöver Skolverket ta ett större ansvar, säger Tove Ahlsten, projektledare för granskningen.

Granskningen visar vidare att Skolinspektionen knappt bedrivit någon tillsyn, eller kvalitetsgranskning av förskolan de senaste fem åren. Att myndigheten i huvudsak ska bedriva tillsyn på huvudmannanivå, innebär att de sällan gör verksamhetsbesök vilket leder till begränsningar i vad tillsynen kan omfatta. Till exempel omfattas inte förskolornas arbete, med särskilt stöd av Skolinspektionens tillsyn.

Riksrevisionen bedömer att tillsynssystemet, där ansvaret är delat mellan kommunerna och Skolinspektionen, behöver förändras. Kommunerna har varierande förutsättningar att bedriva tillsyn, samtidigt som den statliga vägledningen är ofullständig.

Ett sätt att öka enhetligheten och rättssäkerheten i tillsynen av förskolan är att ge Skolinspektionen i uppdrag att granska den kommunala förskolan på verksamhetsnivå, samtidigt som den statliga vägledningen till kommunernas tillsyn av fristående förskolor ökar. En annan lösning är att flytta hela ansvaret för tillsynen till Skolinspektionen.

Rekommendationer i korthet

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att se till att det finns förutsättningar för en rättssäker och enhetlig tillståndsprövning och tillsyn av alla förskolor på verksamhetsnivå.

Skolverket rekommenderas bland annat att

  • Se till att alla huvudmän och förskolor, oavsett storlek och kapacitet, kan ta del av skolutvecklingsstödet, samt utvärdera insatsernas resultat på undervisningen.
  • Utöka stödet gällande det systematiska kvalitetsarbetet i förskolan.
  • Se till att vägledningen av kommunernas tillståndsprövning och tillsyn av fristående förskolor omfattar alla delar av tillstånds- och tillsynsprocessen.
  • Utveckla uppföljningen av likvärdigheten i förskolan.

Skolinspektionen rekommenderas att

  • Se till att förskolan i betydligt större utsträckning ingår i myndighetens tillsyn och kvalitetsgranskning.
  • Regelbundet granska hur kommunerna utövar tillsyn över fristående förskolor.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Riksrevisionen

You must be logged in to post a comment Login