Otrohet, detta svåra men viktiga ämne är högaktuellt

Av på 23 mars, 2021
Arkivbild

Sofia Jackson och Malin Christiernsson driver relationstorget GO ON (www.goon.se) och har båda upplevt svårigheter i relationer och vet hur jobbigt ämnet otrohet är.

Sofia och Malin får ofta frågan om hur man tar upp en misstänkt otrohet med sin partner.

De båda rekommenderar att ta samtalet tillsammans med en extern part, till exempel en parterapeut, då ämnet kan liknas vid ett minfält.

– Att inleda ett sådant samtal är något de flesta bävar för. Har ni inte möjlighet att ta det med en extern part så har vi några konkreta tips som kan hjälpa dig på vägen, säger Sofia Jackson.

5 tips om ni ska prata om otrohet

  1. Var utvilade och ta samtalet när det finns tid och lugn för det. Försök alltså inte klämma in det mellan frukosten och jobbet.
  2. Undvik att svamla iväg och hamna på sidospår från det ni faktiskt tänkte prata om. Skriv ner ett ”manus” eller stödord redan innan samtalet som du kan ta hjälp av.
  3. Försök att behålla lugnet. Vi vet att det är svårt.
  4. Tänk ut redan innan vad du anser om en eventuell otrohet, kan du tänka dig att förlåta otrohet eller inte?
  5. Håll samtalet så konkret som möjligt om ämnet och glöm inte att ni inte behöver komma fram till en lösning just där och då. Det kan vara skönt att låta det smälta och ta upp det igen, exempelvis dagen efter.

Tyvärr finns det inget lätt svar på om det går att förlåta otrohet – det beror helt enkelt på situationen och personen i fråga. Kanske lyckas par hitta tillbaka till varandra och får en starkare relation eller så sker motsatsen och förtroendet är förstört för alltid. Oavsett vad krävs det hårt arbete och en lång tid för att stärka bandet på nytt.

Förlåta otrohet, går det?

Men vad bör man tänka lite extra på om man funderar på att gå tillbaka till sin partner efter hen har varit otrogen?

Så här säger Sofia Jackson och Malin Christiernsson:

  1. Sätt upp regler för vad som gäller kring otrohet för just erat förhållande. På så sätt vet båda vad som gäller för att förhållandet ska funka igen och vad ni inte får göra framöver.
  2. Gå igenom era papper vad gäller samboavtal eller äktenskapsförord. Händer det igen så har ni åtminstone ordning på det ”byråkratiska”.
  3. Hämnas inte på din partner! Det blir bara värre och ger en ännu större skada som är ännu svårare att reparera.

Tänk på att ni kommer aldrig kunna bestämma att ni inte ska bli attraherade av någon annan, däremot kan ni styra över hur ni agerar om sådana känslor uppkommer.

Regionalt
Örebronyheter

Källa goon.se
För ytterligare info besök goon.se 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in