Otrygg plastikkirurgi – Vad hände med lagförslaget, regeringen

By on 19 februari, 2018

Branschen för kosmetisk kirurgi och skönhetsbehandlingar blomstrar såväl i Sverige som i världen. Samtidigt är det en till stora delar oreglerad bransch, inte minst i Sverige, där informationen som finns att tillgå kring de som utför ingreppen är högst begränsad. 

2014 fick Eva Nilsson Bågenholm uppdraget av socialminister Gabriel Wikström att utreda frågan för att i förlängningen säkerställa en tryggare skönhetsbransch för Sveriges konsumenter. Sedan dess har ingenting hänt, och samtidigt som branschen växer så ökar också antalet rapporter i media om behandlingar som gått fel. En oroväckande utveckling, anser Corada Jönhagen, grundare av https://qliniqo.com, 

– Många tror att man går säker i Sverige när man väljer att göra ett ingrepp, oavsett om det är något större eller kanske något mindre. Men i grunden kan du aldrig veta, inte ens i Sverige, att personen som utför ingreppet faktiskt har rätt utbildning och den kunskap man utger sig för att ha.

Qliniqo grundades 2015 som en del av lösningen på problemet, genom att patienter kan betygsätta kliniker och doktorer, men det räcker ändå inte till, anser Corada Jönhagen,

– Givetvis vill vi med Qliniqo bidra till en trygg och transparent upplevelse genom att låta kunderna tala, att det inte bara ska finnas fina, glamorösa annonser som visar fantastiska resultat från kliniker, men samtidigt ser vi det som problematiskt för hela branschen att man inte kommit längre i frågan om reglering i Sverige. Det skulle gynna våra användare, och i förlängningen oss och framförallt bidra till vårt syfte.

Teamet bakom Qliniqo, med Corada Jönhagen i spetsen, efterlyser nu svar från regeringen och utredarna.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login