Otydligt om porrförbud i EU.

Av på 15 mars, 2013

På tisdagen uttryckte Europaparlamentet sitt stöd för en resolution om att förbjuda all slags porr i media.

– Detta är oacceptabelt vad gäller viktiga demokratiska värden som yttrandefrihet och tryckfrihet, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

Det märkliga är att Europaparlamentet beslutade att stödja den tidigare resolutionen (A4-0258/97) om att bland annat förbjuda all slags porr i media – och samtidigt att stryka de ord i dagens resolution som förklarade att det är just det man gör.

– Det här är nipprigt. Det avgörande är ju vad man har beslutat i sak, nämligen att stödja en resolution som bland annat vill förbjuda porr i media. Att stryka de delar av texten som förklarar vad man gjort, det ändrar inget i sak. Det är bara att försöka vilseleda medborgare och media, säger Christian Engström.

– Den goda nyheten är att de delar av resolutionen som ville reglera internet och media ur ett könsperspektiv föll. Det får ses som ett resultat av att Piratpartiet lyft fram det problematiska med dessa förslag. Nu slipper internetoperatörerna bli porrpoliser, säger Christian Engström.

Dagens resolution är inte lagstiftning, utan en så kallad inititivrapport. Vilket innebär att det är en uppmaning till EU-kommissionen (som är den enda institution i EU som har initiativrätt) att lägga fram lagförslag i linje med dagens beslut.

– Vi får hoppas att EU-kommissionen inser det orimliga i det beslut som har fattats i dag och därför avstår från att gå vidare med dessa frågor, avslutar Christian Engström.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in