Ovanligt många bokar sista minuten-resor

By on 22 juni, 2024
Hos resebolaget TUI är närmare hälften av alla resor som bokas just nu resor med avresa i närtid, Turkiet är ett av de resmål som ökat mest procentuellt.

Bild: Tui

Just nu bokas det ovanligt många sista minuten-resor jämfört med en vanlig sommar, hos resebolaget TUI är närmare hälften av alla resor som bokas just nu resor med avresa i närtid. För den som vill göra ett klipp gäller det dock att slå till snart.

De senaste veckornas väderomslag från högsommarvärme till svalare temperaturer, har lett till en rusning efter sista minuten-resor hos TUI. Fler än fyra av tio charterresor som bokas just nu är sista minuten-resor med avresa i juni, även efterfrågan på juliresor har ökat kraftigt den senaste tiden.

– Sista minuten-försäljningen brukar komma i gång ordentligt när skolorna stänger ner för sommarlov. Samtidigt är det betydligt fler som är ute i sista sekunden i år jämfört med förra sommaren. Förra veckan såg vi en ökning i bokningar med över 20 procent jämfört med samma vecka förra året, varav en stor del av dessa är sista minuten-resor, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.

Var tionde letar efter det bästa alternativet

Enligt en ny Sifoundersökning som Kantar Media genomfört åt TUI uppger en av tio svenskar att den främsta anledningen till att de ännu inte bokat sin utlandssemester är att de fortfarande letar efter det bästa semesteralternativet. Men enligt resebolaget gäller det att slå till snart om man vill göra ett fynd.

– I början av juni var priserna på sista minuten-resor nere på rekordlåga nivåer, men i takt med att efterfrågan nu ökat så har priserna följt efter. Efter midsommarhelgen brukar många bestämma sig för att boka en resa. Så vill man ha en chans att göra ett semesterklipp gäller det att slå till snart, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.

Turkiet är ett av resmålen som haft starkast bokningstrend den senaste tiden. Bara senaste veckan ökade TUIs bokningar till Turkiet med cirka 35 procent. Det är högre än snittet för andra destinationer.

– Även om svenska kronan stärkts mot euron den senaste tiden så får du betydligt mycket mer semester för pengarna i Turkiet. Den turkiska liran har försvagats med cirka 30 procent mot svenska kronan jämfört med samma tid för ett år sedan, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på TUI.

Planerar du att resa på semester utomlands (utanför Norden) under de kommande 12 månaderna?

  Total
N = 1055
Ja (netto) 46 %
Ja, i maj 6 %
Ja, i juni 9 %
Ja, i juli 11 %
Ja, i augusti 8 %
Ja, i september 9 %
Ja, i oktober 7 %
Ja, i vinter/till våren 13 %
Nej, kommer inte att resa utanför Norden alls under de kommande 12 månaderna 36 %
Vet ej/har ännu inte bestämt något 19 %

Har du bokat semesterresan ännu? Välj det svar som stämmer in bäst.

  Total
N = 480*
Ja, jag har bokat en eller flera semesterresor. 51 %
Nej, jag väntar på att priserna ska gå ner. 4 %
Nej, jag avvaktar för att se hur vädret blir hemma. 2 %
Nej, jag inväntar skatteåterbäringen. 0 %
Nej, jag väntar på att min ledighet ska bli godkänd. 2 %
Nej, jag avvaktar för att se hur min bostadsränta utvecklas. 0 %
Nej, jag letar fortfarande efter det bästa semesteralternativet. 11 %
Nej, jag har inte bokat ännu, men inte av ovanstående anledningar. 30 %

….

Nöje
Örebronyheter

Källa: Tui
* Endast respondenter som uppgett att de planerar att resa de kommande tolv månaderna har besvarat denna fråga.

You must be logged in to post a comment Login