Över 10 miljoner i bidrag för att utveckla Hjärstaskogen och skapa nya lekmiljöer

By on 15 februari, 2022
Hjärstaskogen ska bland annat få en groddamm liknande den i Varbergaskogen.
Foto: Susanne Flinck

Projekten Hjärstastråket, Den lekfulla staden och Den barnkonventionella lekplatsen, som ska skapa attraktiva miljöer som lockar till besök och uppmuntrar till lek, får bidrag på över 10 miljoner kronor.

Hjärstastråket

Projektet Hjärstastråket ska utveckla Hjärstaskogen till en attraktiv plats som lockar till besök. Bland annat ska det planteras nya träd och buskar i de områden där många granar tagits ner på grund av angrepp av granbarkborre. Det ska planteras rikblommiga lök- och perennplanteringar, skapas en groddamm som bidrar till ekosystemtjänster och sättas upp vägvisningsskyltar längst gångstigarna i skogen för att öka tillgängligheten och möjligheten att orientera sig i området.

– Hjärstaskogen ligger mellan bostadsområdena Vivalla och Hjärsta och är ett av Örebros viktigaste gröna stråk. Skogen används i hög grad eftersom det är den närmsta naturmiljön för många boende och verksamheter i området. I den norra delen har ett stort antal granar angripits av granbarkborre och lämnat ett sargat intryck när granarna fällts. Idag upplever vissa Hjärstaskogen som otrygg och det är en miljö som inte alls lever upp till sin potential, säger Magnus Carlberg, enhetschef på Parkenheten.

Projektet får två miljoner kronor i bidrag från Boverket och kommunen bidrar med ytterligare två miljoner kronor. Arbetet pågår under 2022 och fram till sommaren 2023.

Den lekfulla staden

Projektet ”Den lekfulla staden” ska utvärdera och utveckla hur vi bygger gröna och socialt hållbara leklandskap. Under fyra år har kommunen byggt ett tjugotal nya lekmiljöer som är byggda utifrån barns villkor. 2021 fick vi pris för vår lösning lekotoper, där vi har naturbaserade lösningar i första hand, istället för utrustning, och använder oss av landskapselement för att skapa rum och rekvisita till leken. Det gör att det skapas ytor i stadsmiljön som både bidrar med lekvärden och ekosystemtjänster.

– Vi har testat nya metoder och arbetssätt och lärt oss otroligt mycket om hur det går att bygga gröna och socialt hållbara leklandskap. Vi vill nu utvärdera våra arbetssätt och se hur de nya lekmiljöerna används med utgångpunkt i målen för Agenda 2030 och kommunens hållbarhetsprogram. Vi vill också ta fram ett guideprogram för att sprida kunskapen till fler aktörer i Sverige, säger Mimmi Beckman, planerare med fokus på gröna frågor.

I projektet ingår bland annat att bygga om lekplatsen i Stadsparken för att skapa ett konkret och inspirerande exempel på hur lärdomarna kan tillämpas. Projektet får 4 050 000 miljoner kronor i bidrag från Vinnova, varav tre miljoner går till Örebro kommun och cirka en miljon till Örebro universitet och RF-SISU. Arbetet pågår under tre år.

Den barnkonventionella lekplatsen

Projektet ”Den barnkonventionella lekplatsen” ska utforska hur barn kan vara medskapare av lekmiljöer i det offentliga rummet och hur miljöer med högre lekvärden skapas. Inom projektet ska det också tas fram ett vägledningsmaterial som kan användas av andra kommuner.

– Vi kommer anlita konstnärer som ledare för barngrupper och med konst och estetiska lärprocesser som verktyg kommer vi tillsammans skapa barnkonventionella lekplatser i tre olika parker i Örebro, säger Mimmi Beckman.

Projektet drivs av Konstfrämjandet Bergslagen och är ett samarbete mellan flera aktörer, till exempel Örebro kommun, Kumla kommun och ÖrebroBostäder. Projektet får 4,7 miljoner kronor från Arvsfonden.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login