Över 500 har ansökt om att få starta i Jubileumsvasan

Av på 11 juni, 2021

Ansökningstiden har nu gått ut till det historiska skidloppet Jubileumsvasan, som ska återskapa det allra första Vasaloppet från 1922. Hela 532 ansökningar har kommit in. Nu vidtar juryns arbete att ta fram de 139 deltagare som ska få starta i loppet i Sälen den 12 februari 2022, för att på primitiva träskidor ta sig de nio milen till Mora. Även utländsk media har visat intresse för Jubileumsvasan.

532 personer, både män och kvinnor, svenska och utländska deltagare har skickat in ansökan om att få delta i Jubileumsvasan. Här finns potentiella deltagare som är både kända och okända, har spännande bakgrundshistorier och ett stort intresse för både idrott och historia. Alla som ansökt har fått skriva en ansökan på maximalt 2000 tecken och svarat på frågan ”varför har just du det som krävs för att åka 90 km mellan Sälen och Mora i tidsenlig utrustning från 1922?”

– Det är verkligen glädjande att så många ansökt om att få vara med, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson som även är juryns ordförande. Detta kommer att bli en unik upplevelse under vårt 100-årsjubileum. Medieintresset och genomslaget i sociala medier var överraskande stort när vi i maj lanserade Jubileumsvasan och även från utlandet finns intresse att komma hit och göra reportage om loppet.

Vad händer nu?

– Vi kommer att läsa ansökningar och ha ett möte där vi väljer ut deltagare. Jag kan redan nu avslöja att det finns många kvalificerade ansökningar och vi i juryn kommer att få ett knivigt arbete att välja ut bara 139 personer. Jag vet också att det finns många intressanta profiler och många bra historier som kommer att krydda loppet.

Vad kommer ni i juryn titta på för att kunna välja ut de som ska få vara med i loppet?

– Juryn kommer att bedöma deltagarnas fysiska förmåga, eftersom Jubileumsvasan är ett krävande lopp, men deltagarna ska sedan också kunna visa upp en helt tidsenlig utrustning från 1920-talet.

När kommer ni att vara klara med ert juryarbete?

– I början av juli kommer vi att presentera deltagarna och alla som ansökt får då besked om de blivit antagna eller inte, avslutar Johan Eriksson.

FAKTA/De fem jurymedlemmarna

Juryn består av fem personer: Johan Eriksson, vd Vasaloppet och juryns ordförande; Susanna Kallur, träningsinspiratör Motionsklubben och GetVibes; Petter Karlsson, journalist och författare; Karin Mattsson, ordförande Svenska Skidförbundet; Johanna Ojala, programledare Viaplays vintersatsning.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa: Vasaloppet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in