Över 500 träd avverkade – arbetet efter snöstormen fortsätter

By on 25 april, 2022
Foto: Linde energi

Snöovädret som drog in över länet i början av april med stora och tunga snömängder fortsätter att hålla kommunägda Linde energi sysselsatta. Vid den senaste summeringen kunde företaget konstatera att drygt 500 träd och trädtoppar avverkats. Och uppröjningsarbetet kommer förmodligen att pågå minst ett par veckor till.

– Jag beskrev förra årets aprilstorm som att det var plockepinn i skogarna, men det här bräcker det mesta. Till exempel kunde vi räkna till 29 nedfallna träd på en sträcka om 100 meter på en av våra ledningar i Närkes Kil, säger Ola Andersson, chef Anläggning på Linde energi.

De värst drabbade områdena längs Linde energis cirka 180 mil långa elnät har framför allt varit trakterna kring Närkes Kil, Rockhammar och Fellingsbro.

En trädtopp som fallit på en elledning utanför Närkes Kil. Foto: Linde energi

– Tack vare att vi arbetat långsiktigt och medvetet med väder- och framtidssäkring av vårt elnät har vissa ledningslinjer inte drabbats av strömavbrott, trots att träd fallit på ledningarna. Här har vi ersatt oisolerad ledningslina med förstärkt BLL-lina, vilket med facit i hand varit lyckade investeringar, fortsätter Ola Andersson.

Historiskt sett medförde den här typen av oväder strömavbrott i flera dagar för vissa områden.

– Nu för tiden har vi betydligt kortare avbrottstider, vi talar om minuter eller i värsta fall några timmar. Oavsett var man bor bör man dock vara beredd på att ett strömavbrott kan bli verklighet. Det är tyvärr inte möjligt att helt eliminera risken för avbrott, menar Ola Andersson.

Samtliga av Linde energis kunder fick strömmen tillbaka under fredagskvällen, alltså samma dag som snön låg blöt och tung över länet. Men arbetet med att städa upp efter ovädret fortlöper. Än idag ringer folk in och rapporterar att träd ligger över ledningar.

– Det var ett tufft dygn i början av april. Vår personal gjorde en heroisk insats med tanke på förutsättningarna. Vi gör alltid vårt yttersta för att våra kunder ska få strömmen tillbaka så fort som möjligt, samtidigt som vi måste sätta vår personals säkerhet och arbetsmiljö i första rummet. Nu arbetar vi systematiskt för att röja undan de sista träden och hoppas vara klara inom ett par veckor, avslutar Ola Andersson.

Örebro län
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login