Över en miljon hyror färdigförhandlade

By on 17 maj, 2023
Arkivbild

Över en miljon hyror, närmare 82 procent, är nu färdigförhandlade, sammantaget har årets hyresförhandling hittills resulterat i en snitthöjning på 4,2 procent.

– Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Priserna har rusat i mataffären och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen. Vi från Hyresgästföreningen har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, många yrkanden har legat över 10 procent och i vissa fall upp mot 20 procent. Helt orimliga nivåer för landets hyresgäster. Att 2023 har varit ett tufft år för Sveriges hyresgäster, är det ingen tvekan om, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  

Hittills har snitthöjningen resulterat i en hyreshöjning på 4,2 procents även om de lokala skillnaderna är stora. I höst inleds nästa förhandlingsomgång.  

– Vi tror förhandlingarna kommer gå lättare i nästa år. Vi sjösatte en ny modell – trepartsmodellen – tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta och det var ett tufft år att göra det. Men vi tror det kommer resultera i bättre och smidigare förhandlingar nästa år. Däremot har hyresgästerna tagit en tuff ekonomisk smäll. Det kommer bli svårt för många hushåll med så här höga hyreshöjningar och vi ser inte att det finns mycket mer marginaler. Det är också dags för alla hyresvärdar att visa vad deras hyresgäster faktiskt får för de höga hyreshöjningarna, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.  

Sammanställning i korthet 

  • 1 075 000, motsvarande nästan 82 procent av hyrorna, är nu färdigförhandlade 
  • Snitthöjningen för landets hyror är 4,2 procent 
Region                  Hyreshöjning snitt
Blekinge                       4,02%
Dalarna                       4,12%
Gotland                        4,87%
Gävleborg                    4,87%
Halland                        3,50%
Jämtland Härjedalen   3,99%
Jönköpings län            3,45%
Kalmar län  4,19%
Kronoberg  3,63%
Norrbotten  3,69%
Region Skåne  4,63%
Stockholm  4,20%
Sörmland  4,19%
Uppsala  4,37%
Värmland  4,09%
Västerbotten  2,43%
Västernorrland  4,21%
Västmanland  4,36%
Örebro län  4,61%
Östergötland  3,70%
Västra Götalandsregionen 

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hyresgästföreningen

You must be logged in to post a comment Login