På fredag, 22 mars, är det Världsvattendagen.

Av på 20 mars, 2013

För att uppmärksamma vårt värdefulla och viktiga dricksvatten, bjuds då grundskoleelever i Örebro kommun på ett extra läckert kranvatten, smaksatt med till exempel frukt, bär eller grönsaker.

Vi samarbetar även med Earth Hour. Läs mer om grön texmexbuffé och läckert vatten – kommunala förskolors och skolors bidrag till Earth Hour.

– Det här är ett sätt att uppmärksamma vårt värdefulla och viktiga dricksvatten, som vi i Sverige tycker är självklart. Vårt kranvatten är billigt, gott och håller hög kvalitet. Och på ett enkelt sätt kan man dessutom piffa till det lite extra, säger Sara Stake, VA-ingenjör.

En global fråga

Vatten är en oersättlig och oerhört dyrbar resurs, som utgör en förutsättning för allt liv. Det är en begränsad tillgång som är i ständig rörelse och som delas av många olika användare för många olika syften.

Samarbete kring vatten är temat för Världsvattendagen 2013, men även för hela året 2013, som utsetts av FN till “Internationella året för vattensamarbete”. Samarbete kring vatten är erkänt av världens ledande aktörer som ett måste för att garantera säker vattentillgång och hälsa för hela jordens befolkning.

Vi delar på vattnet även i Sverige
Här i Örebro tar vi vårt vatten från Svartån. Det renas såklart innan det kommer till kranen hemma hos dig och mig. När vi använt vattnet i kök och badrum, leds det till reningsverket där det renas och sedan släpps ut i Hjälmaren. Vattnet rör sig österut genom Hjälmaren. Både Arboga och Eskilstuna tar vattnet till sitt dricksvatten från Hjälmaren. Alla är beroende av att de som bor ”högre upp” längs vattendraget inte förorenar det alltför mycket. Som enskilda människor förorenar vi mer än vi kanske tror, men vi kan också hjälpa till att förbättra vattenkvaliteten, till exempel genom att inte spola ner skräp i avloppet.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in