På lördag hyllas Sveriges volontärer på Internationella frivilligdagen

Av på 2 december, 2020
Foto: Henrik Waardahl/Volontärbyrån

Varannan svensk är ideellt engagerad i någon av landets fler än 250 000 organisationer. På lördag den 5 december är det den Internationella frivilligdagen, en dag instiftad av FN för att runt om i världen hylla det ideella engagemanget. Den ideella verksamheten Volontärbyrån, som under pandemin sett ett stort intresse att engagera sig, utser på lördag Årets volontär, för att uppmärksamma det ideella engagemanget.

Så många som 51 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år engagerar sig ideellt. Det handlar om att stötta ensamma äldre, köra djurambulans, mentorer som ger unga personer en vuxen förebild, människor som ger utsatta personer en röst och etablerade svenskar som hjälper nyanlända att komma in i samhället. 

– Alla ideellt engagerade människor gör fantastiska insatser runtom i Sverige, varje dag, året runt. Inte minst nu under coronapandemin har tusentals människor mobiliserat för att hjälpa till i krisen, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån.

Allt fler vill engagera sig

Varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 18 timmar i veckan. Människor engagerar sig för att vara en del av samhällsutvecklingen, påverka i frågor som är viktiga för dem och för att ingå i en gemenskap. Det ideella engagemanget ger också mycket tillbaka till den som engagerar sig, som ökat välbefinnande och nya kunskaper och erfarenheter. Volontärbyrån, som förmedlar kontakt mellan människor som vill engagera sig och ideella organisationer, har under året sett en drygt 40-procentig ökning av intresseanmälningar till volontäruppdrag. 

Årets volontär koras på Frivilligdagen 

För fjärde året i rad utser Volontärbyrån Årets volontär i samband med Frivilligdagen, för att uppmärksamma och hylla det ideella engagemanget i Sverige. Av alla nominerade har 11 finalister utsetts. 

– Vi vill hylla det starka ideella engagemanget i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Flera miljoner svenskar engagerar sig ideellt, och helst skulle vi ju vilja ge pris till alla. Inte minst coronapandemin har lyft upp betydelsen av det ideella engagemanget och på Frivilligdagen vill vi nu uppmärksamma en av alla eldsjälar som finns.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Volontärbyrån

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in