Pandemieffekt: Fler utländska bostadsköpare i Sverige

Av på 29 mars, 2022
Foto: Fastighetsbyrån

Fler utländska bostadsköpare söker sig till Sverige. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, hade en ökning av utländska bostadsköpare på över 30 procent 2021. Som en effekt av pandemin söker sig fler, framför allt tyskar och holländare, till avskilda lägen i Sverige.

Nya siffror från SCB visar även att antalet utländska fritidshusägare har ökat något under 2021, med fler ägare från Tyskland och gruppen ”övriga länder”, och färre från Danmark.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag med 250 kontor runt om i landet, ser en tydlig ökning av utländska bostadsköpare i Sverige. 2020 hade företaget totalt 779 utländska köpare och 2021 var det 1033, d v s en ökning på 32,6 %. Antalet köpare från Tyskland har ökat med 72 % och från Nederländerna med 92 %. Samtidigt har antal köpare från Norge endast ökat med 2 % och köpare från Danmark har minskat med 23 %.

Nya siffror från SCB, publicerade 24 mars, visar att antal utlandsägda fritidshus i Sverige ökat något under 2021. Och trenden ligger i linje med Fastighetsbyråns siffror. Antal ägare från Tyskland och gruppen ”Övriga länder” ökar mest medan ägare från Danmark minskar.

– Många av våra kontor runt om i landet har märkt av en ökad efterfrågan på bostäder från framför allt tyskar och holländare. Det gäller fritidshus men framför allt permanenta bostäder. Pandemin har gjort att fler och fler attraheras av den avskildhet vi kan erbjuda på mindre orter. Den svaga svenska kronan har också gjort våra bostäder, både fritidshus och villor, till ett prisvärt alternativ, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. – Det blir intressant att följa om den här trenden kommer hålla i sig under våren nu när pandemin inte är lika påtaglig och kriget i Ukraina skapar en stor osäkerhet i hela Europa.

”Ju färre grannar desto bättre”

Det ökade intresset från utländska köpare märks över stora delar av landet. Det som förenar köparna, från länder med ökad efterfrågan, är att de söker sig till lantliga, avskilda lägen.

– Vi har sett en ökad efterfrågan från framför allt tyska köpare men även från Holland, Tjeckien och Schweiz. Det beror bland annat på pandemin, exempelvis med stängare restriktioner i Tyskland, men även på en svag svensk krona. De söker främst permanentbostäder och enklare hus med naturnära och lantliga lägen i skogs- och sjömiljö. Ju färre grannar desto bättre, säger Johan Ljungberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Olofström/Bromölla/Sölvesborg.

Ett år in i pandemin började det ökade intresset från utländska köpare märkas på allvar, bland annat i värmländska Torsby och på Höga kusten.

– Tyskar och holländare har alltid sökt sig till vår kommun för avskilda lägen och naturen men pandemin har gjort att efterfrågan ökat. Det ökade intresset märktes tydligast för drygt ett år sedan då även fler började köpa för att flytta hit permanent. Det är både barnfamiljer, familjer där barnen stannar kvar i hemlandet och även pensionärer. De som köper fritidshus vill bara ha avskilda lägen i skogen. De som köper permanent vill också ha lantliga lägen men kan tänka sig att ha grannar, säger Maria Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Torsby i Värmland.

– Vi upplever att antalet tyska och holländska köpare ökat sedan sommaren 2020, men mest markant under 2021. Delvis beror det på pandemin, man har sett att det går att jobba hemifrån eller från annat land. Vi ser också ett ökat intresse för hela Höga Kusten som plats. Många har någon gång semestrat här och fastnat för den dramatiska naturen och lugnet som många holländare och tyskar inte är vana från sina hemländer. De vill främst ha torp, gårdar och fritidshus med avskilt läge, säger Gunilla Wästlund, koordinator på Fastighetsbyrån Höga kusten.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Välfärdsekonomerna

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in