Pandemin har gjort svenskar mer priskänsliga

By on 28 november, 2021
Arkivbild

Sedan pandemin startade har många svenskar blivit mer priskänsliga. Fler än en tredjedel tittar nu mer efter rabatter när de handlar och två tredjedelar jämför mer priser vid butikshyllan. Ökningen är störst bland de yngre, där 50 procent blivit mer priskänsliga. Det visar en ny undersökning av konsumtionsvanor i Europa på uppdrag av Pricer.

Undersökningen visar att 36 procent av svenskarna blivit mer priskänsliga sedan pandemin startade. Bland de yngre i åldersgruppen 18-24 år är siffran ännu högre, 50 procent. Bland de äldre, 65+, är det endast 18 procent som blivit mer priskänsliga.

”Trots att Sverige klarat samhällsekonomin relativt väl under pandemin visar undersökningen att attityderna hos konsumenter förändrats,” säger Duncan Potter, marknadsansvarig på Pricer. ”Vi ser också att yngre svenskar, som i många fall drabbats av nedskärningar och permitteringar på arbetsmarknaden, blivit mer priskänsliga under pandemin.”

Yngre letar rabatter

35 procent av svenskarna tittar mer efter rabatter och kampanjerbjudanden sen pandemin startade. Även här är ökningen störst bland yngre svenskar. Resultatet visar att 49 procent av svenskar i åldrarna 18-24 år nu tittar mer efter rabatter och kampanjerbjudanden. I åldersgruppen 65+ är ökningen endast 19 procent.

Sedan pandemin inleddes spenderar 66 procent av svenskarna också mer tid vid hyllkanten för att jämföra priser på olika produkter. Var tredje svensk, 33 procent, har gått över till att välja handlarnas egna varumärken sedan pandemin startade. Många, 45 procent, uppger att de väljer handlarnas egna varumärken om inte de kända varumärkena har ett kampanjerbjudande.

”Konsumenter spenderar alltmer tid vid hyllkanten och jämför information och priser,” säger Duncan Potter på Pricer. ”Därför blir det också allt viktigare för olika producenter att stå ut vid hyllkanten på rätt sätt.”

Minska exponering

Det är dock inte alla svenskar som blivit mer priskänsliga. Pandemin har också fått en grupp, 24 procent, att titta mindre på prislappar i affären och i stället satsa på att klara av sin shopping på snabbast möjliga tid, för att undvika onödig exponering för smitta.

Undersökningen har genomförts i flera europeiska länder av undersökningsföretaget Savanta på uppdrag av Pricer. I den svenska delen av undersökningen ingår ett statistiskt säkerställt urval av 1000 svenskar över 18 år.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Pricer

You must be logged in to post a comment Login