Pandemins grepp om arbetsmarknaden lossnar

Av på 1 juni, 2021

Sommaren står i antågande och studenter tar examen från gymnasium, universitet och yrkeshögskolor de kommande tre veckorna. Framtiden har under det senaste året känts oviss för många, men ny statistik från Blocket Jobb visar att dubbelt så många arbetsannonser lagts upp under maj månad jämfört med samma period föregående år. Störst chanser till anställning finns inom försäljning, data och it, transport och administration.

Att ge sig ut på arbetsmarknaden under en pandemi kan kännas som en utmaning. Men att våga ta steget och söka det är specifika jobbet, eller att våga tänka bredare och växla bransch, är avgörande för att lyckas. Ny statistik från Blocket Jobb visar att det just nu finns över 8000 heltidsanställningar, och över 1200 projekt- eller visstidsanställningar att söka. Hela 15 procent av platsannonserna på Blocket Jobb är inom försäljning, tätt följt av data och IT (11 procent), teknik och ingenjör (10 procent) och industri och anläggning (10 procent).

Topplista 10 mest eftersökta yrkena på Blocket Jobb

1. Försäljning

2. Data och IT

3. Teknik och ingenjör

4. Industri och anläggning

5. Transport och logistik

6. Ekonomi

7. Utbildning och skola

8. Administration

9. Organisation och ledning

10. Bygg och hantverk

”Bland de yrken som eftersöks på Blocket Jobb är en stor del instegsyrken. De ger människor en fot in på arbetsmarknaden och möjligheter att sedan ta sig vidare i sina karriärer” säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Statistik visar lägre tryck på sjukvården

Antalet platsannonser på Blocket Jobb som publicerats i maj i år är dubbelt så många som de var under samma månad 2020. Men bland platsannonserna för jobb inom hälsa och sjukvård har antalet halverats, vilket kan ha sin förklaring i att trycket på sjukvården inte är lika högt som inför förra årets sommar.

”Vi ser att pandemins grepp om arbetsmarknaden förändras. Trycket på hälsa och sjukvård minskar, medan behovet av personal inom andra yrkesgrupper ökar, även om vi har en bit kvar”, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Blocket tipsar: Så vässar du ditt CV

Ett CV utgör i de flesta fall grunden för vidare kontakt med en potentiell arbetsgivare. Här sammanställer du dina professionella erfarenheter och kvalifikationer som är av relevans. Det kan tyckas enkelt, men det är en konst att komma till kärnan. Matilda Adelborg delar med sig av sina bästa tips till dig som ska söka jobb:

1) Anpassa ditt CV och eventuellt personliga brev efter tjänsten du söker. Titta noga på arbetsbeskrivningen och vilka kvalifikationer företaget söker. Fundera på hur du matchar dem. Lyft fram dina styrkor i relation till kvalifikationerna i det personliga brevet.

2) Funktion är A och O. En välplanerad och strukturerad ordning på såväl CV som personligt brev gör det enklare att läsa och få en överblick av dig, dina erfarenheter och kunskaper.

3) Lämna privatlivet utanför och städa CV:t från sådant som är självklart. Ta på dig ”chefens” glasögon och granska det du har framför dig – är det något som är onödigt? Om det känns svårt, be en utomstående att läsa igenom!

4) Lyft fram vad du har åstadkommit och visa på resultat. Men, ta med rätt mängd information – tänk kort och koncist. För långa texter kan göra ditt CV svåröverskådligt.

5) Glöm inte att korrekturläsa! Läs gärna högt för att höra ”flytet” i texten.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in