Pant till bistånd på ny rekordhöjd – Örebro på plats 104 i Sverige.

Av på 12 mars, 2013

Under 2012 skänktes mer pantpengar än någonsin via Biståndsknappen i Coops butiker. I år kom Örebro på plats 104 i rankingen över vilka kommuninvånare som skänker mest av panten. Förra årets placering var 123. Det visar Vi-skogens årliga pantranking.

Örebro kommer på plats nummer 104 bland kommunerna i Sverige. Här skänks 1,83 kronor av varje pantad hundralapp till bistånd.

– Vi vill rikta ett stort och varmt tack till alla i Örebro som trycker på Biståndsknappen. Det leder till utveckling och är bra för miljön. Panten från några flaskor kan ge en fattig bondefamilj i Rwanda möjlighet att plantera träd som ger mat, ökade inkomster och pengar till barnens skolgång, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.

Största klivet på listan gör Botkyrka som därmed tar hem titeln ”Årets pantkommun”. En ny utmärkelse till den kommun som klättrat flest placeringar på listan under året. Här är andelen som pantas till bistånd dubbelt så stor som tidigare år. Kommunen gick under året från plats 201 till 25 på listan.

Mest generösa med panten är invånarna i Lidingö kommun – här skänks 9,42 kronor av varje pantad hundralapp till bistånd. På andra plats kommer Vaxholm med 8 kronor följt av Upplands Väsby med 5,5 kronor.

Mest givmilda med panten är invånarna i Stockholms län. Därefter följer Uppsala respektive Västra Götalands län. ”Årets pantlän” är Skåne som klättrar fem placeringar på rankingen, från plats 18 till plats 14. I genomsnitt skänkte svensken 2,26 kronor per pantad hundralapp till bistånd under 2012. Totalt skänktes 7,9 miljoner kronor via Biståndsknappen, vilket är nytt rekord.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in