Pengar är en anledning till avslutad vänskap

Av på 8 augusti, 2021
Arkivbild

Är du snål-Ove i kompisgänget? Då riskerar du att förlora en vänskap. Närmare var tionde person har någon gång avslutat en relation med en vän av ekonomiska skäl. Vanligaste anledningen uppges vara att vännen varit för snål.

I kärleksrelationer tycks dock inte privatekonomin vara en lika vanlig källa till uppbrott, endast två procent uppger att de avslutat en romantisk relation av ekonomiska skäl. 

Pengar kan många gånger vara en källa till konflikt. Och i vissa fall kan det till och med leda till avslutad vänskap, relationer och brutna familjeband. Det visar en Novus-undersökning bland svenskarna från bank- och finansgruppen Svea. En av tio uppger att de avslutat en relation med en vän på grund av pengaproblem. Dock är det inte lika vanligt att bryta med en partner eller familjemedlem av ekonomiska skäl. Endast två respektive en procent svarar att de har avslutat en relation på grund av privatekonomin. 

Men vilka är de vanligaste anledningarna till uppbrotten? I vänskapsrelationer så är det att vännen varit för snål, var fjärde uppger detta. Därefter svarar 21 procent att de ofta betalade mer än sin vän. I kärleksrelationer är det partnerns slösaktighet som varit den vanligaste orsaken till uppbrott. 

– Pengar kan vara ett känsligt ämne och lätt bli en källa till konflikt om man inte pratar om det med sina nära och kära. Vårt tips är att alltid prata om villkor och förväntningar kring gemensamma utgifter. Inte minst i relationer där det finns olika ekonomiska förutsättningar. I dag är det enkelt att hålla koll på gemensamma utgifter med hjälp av verktyg och appar. Med exempelvis vår app Payd kan du skapa grupper med dig och dina vänner för att hålla koll på vem som betalat vad, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

—————–

Har du någon gång avslutat en relation med någon av följande på grund av ekonomiska orsaker? 

Vän Totalt 

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Svea
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar i åldrarna 20 till 60 år deltagit i undersökningen via en webbenkät. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in