Pengar gör svenskar lyckliga på jobbet

Av på 15 januari, 2022
Arkivbild

Nyckeln till ett lyckligt arbetsliv är en bra inkomst, enligt sex av tio svenskar. Pengar är också den största drivkraften till att byta arbetsplats – i alla fall om man är anställd. För egenföretagare är det i stället att få jobba med det man vill, visar en Sifo-undersökning på uppdrag av konsultnätverket Kvadrat.

83 procent av svenskarna anser sig vara lyckliga i arbetslivet. För de flesta, 6 av 10, innebär lycka på jobbet en bra inkomst. Allt enligt en färsk undersökning av Sifo på uppdrag av konsultnätverket Kvadrat där både anställda och egenföretagare fått svara på frågor om lycka i arbetslivet. 

– Hög lön kan onekligen skapa frihet i tillvaron, men forskare har gång på gång visat att det bara är en av pusselbitarna och att lyckan ökar marginellt när du nått en viss ekonomisk nivå. Svenskar startar främst eget för friheten – egenföretagande kan ge ökad ekonomisk frihet men friheten att få göra något man tycker om eller förverkliga en dröm skapar rätt förutsättningar för lycka, säger Isac Hellwig, VD för Kvadrat Inkubik, Kvadrats innovations- och inkubatorverksamhet. 

Egenföretagare är därför inte oväntat lyckligare på jobbet än anställda – 88 mot 81 procent. Och anställda värderar inkomst högre (67 procent) än egenföretagare (52 procent). Andra högt rankade aspekter är balans i livet och att göra nytta. 

På frågan vad som driver folk att byta jobb rankas en bra inkomst högst bland anställda där 67 procent anger det som central drivkraft. Siffran är betydligt lägre, 52 procent, bland egenföretagarna. För egenföretagarna slår frihet att få göra det man vill högst – 59 procent byter jobb på grund av det – för anställda är siffran 45 procent.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19-27 augusti 2021. Totalt intervjuades 2385 personer i åldern 18-65 år och i sysselsättning. Av dessa är 449 personer egenföretagare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Kvadrat

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in