Pengar, passion och tid – därför drömmer svenskarna om att starta eget

By on 25 maj, 2018
Arkivbild
Drygt varannan svensk är redan eller skulle kunna tänka sig att vara egenföretagare. Att kunna styra över sin egen tid är den främsta anledningen till att starta eget. Men det är inte alla som har modet. En av tio skulle nämligen vilja, men vågar inte ta steget. Det visar en ny undersökning som GfK Norm har genomfört på uppdrag av Huawei.

Många har drömmar och idéer men det är långt ifrån alla som förverkligar dem. Att vara egenföretagare handlar om att ha drivkraften att omsätta sina idéer och drömmar till verklighet. I samband med att Huawei lanserar sin nya surfplatta MediaPad M5 har företaget genomfört en undersökning där 1 000 svenskar tillfrågats om framtidens arbetstillvaro och entreprenörskap. En klar majoritet uppger att de skulle vilja driva eget. Störst är andelen i åldersgruppen mellan 30 och 49 år, där 73 procent vill bli eller redan är egenföretagare.

Den främsta anledningen till att man vill starta eget är att kunna styra över sin egen tid. Det uppger sex av tio. Att kunna göra det man brinner för är också en av de främsta lockelserna med att driva eget. Bland männen är dock en viktigare aspekt att tjäna pengar åt sig själv. Dessutom uppger 37 av respektive 33 procent av svenskarna att möjligheten att kunna arbeta hemifrån samt att ha frihet att välja sin egen arbetsplats som två av fördelarna med att vara egen. Något som möjliggjorts tack vare den snabba utvecklingen av tekniken. En surfplatta kan exempelvis med ett portabelt tangentbord i stort sätt ersätta din bärbara dator.

– Som egenföretagare är det viktigt att kunna vara mobil. Dagens surfplattor har både hård- och mjukvara för att klara av de flesta produktiva sysslor. Med Huawei MediaPad M5:s portabla tangentbord så har du en produkt som i stort sätt kan ersätta din bärbara dator. Dessutom är den här plattan bara 7 mm tjock och väger mindre än 500 gram så du enkelt kan ta den med dig på jobbresan, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies Sverige.

Topplista: därför vill flest starta eget företag
1. För att kunna styra över min egen tid 60 %
2. För att kunna göra det jag brinner för 52 %
3. För att kunna tjäna pengar åt mig själv 49 %
4. För att kunna vara min egen chef 46 %
5. För känslan av att ha skapat något eget 45 %

Om undersökningen
Undersökningen baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av GfK NORM på uppdrag av Huawei. Undersökningen genomfördes online i april 2018. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige från 16 år och uppåt. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för den aktuella målgruppen. Totalt deltog 1 000 personer i undersökningen.


Skulle du kunna tänka dig att starta eget företag?

  Totalt Kvinnor Män
Ja, absolut 17 % 15 % 19 %
Ja, kanske i framtiden 20 % 19 % 22 %
Ja, men jag vågar inte ta steget 10 % 11 % 9 %
Jag är redan egen företagare 8 % 6 % 11 %
Nej 38 % 42 % 33 %
Vet ej 7 % 8 % 6 %

Varför har du/skulle du vilja driva eget företag?
  Totalt Kvinnor Män
För att kunna styra över min egen tid 60 % 62 % 58 %
För att kunna göra det jag brinner för 52 % 55 % 50 %
För att kunna tjäna pengar åt mig själv 49 % 42 % 54 %
För att kunna vara min egen chef 46 % 45 % 47 %
För känslan av att ha skapat något eget 45 % 43 % 47 %
För att kunna arbeta hemifrån 37 % 39 % 35 %
För att välja min egen arbetsplats 33 % 32 % 33 %
Annat 2 % 1 % 2 %

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login