Pensionärer i Örebro län får höjd pension

By on 26 september, 2022
Arkivbild

Riksdagsbeslut gav 30 800 pensionärer i Örebro län höjd pension, riksdagen beslutade i juni om att höja garantipensionen och bostadstillägget. Lagändringarna trädde i kraft i augusti och resulterade i att cirka 30 800 pensionärer i Örebro län fick höjd pension.

Det visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

I juni 2022 beslutade riksdagen att höja garantipensionen och taket för hur hög inkomstgrundad pension man får ha för att vara berättigad till garantipension. Därutöver höjdes fribeloppet som används vid beräkning av bostadstillägg. Alla som har bostadstillägg och är 65 år och äldre fick också höjt konsumtionsstöd.

– Lagändringarna har fått fler effekter. De pensionärer som redan hade garantipension har fått ett högre belopp och ett stort antal pensionärer har fått garantipension för första gången. De som har bostadstillägg har fått en höjning, men det är inte fler personer som får tillägget, säger Linnea Lantz, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten har i en rapport analyserat utfallet av lagändringarna genom att jämföra pensionsutbetalningarna mellan juli och augusti 2022. Analysen visar att totalt 1 025 300 pensionärer i Sverige fick höjd garantipension eller höjt bostadstillägg. I Örebro län handlar det om totalt 30 800 pensionärer.

De 18 400 pensionärer i Örebro län som redan hade garantipension fick i genomsnitt en höjning med 970 kronor. 11 500 pensionärer i Örebro län som tidigare inte haft garantipension fick för första gången i genomsnitt 480 kronor i garantipension. I länet fick också de 9 700 pensionärer som hade bostadstillägg i genomsnitt en höjning med 380 kronor.

– För de allra flesta påverkas pensionen främst av vad man tjänar genom hela livet, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension. Garantipensionen och bostadstillägget är två olika skattefinansierade grundskydd för de med låg till normal pension, säger Linnea Lantz.

De som påverkats av lagändringarna har inte behövt ansöka om en ny beräkning hos Pensionsmyndigheten, utan de nya beloppen har betalats ut automatiskt.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Pensionsmyndigheten

You must be logged in to post a comment Login