Per Brandstedt trä på Konsthantverkarna Örebro

Av på 21 september, 2022
Bild: Kulturhantverkarna Örebro

Per Brandstedt arbetar frilans som konsthantverkare med bruksföremål, unika objekt, skulptur och miljö-gestaltningar sedan 1983. Hans arbetsmaterial är trä, detta förunderliga material som så ofta är knutet till funktion och lokala traditioner samtidigt som det används, talar till människor och väcker känslor över hela världen. 

Under senare år har han främst arbetat med tre olika projekt, utvecklingsprojekten inom form och material En hel böj och the Scorched Oak Project. Samt kulturutbytes-projektet Surprise Laboratory International som är ett flerårigt projekt där visionen är att skapa en arena för internationellt idéutbyte och utveckling inom området samtida skulpturalt träarbete.

Form, materialet, arbetsmetoderna och människorna som Per Brandstedt samarbetar med i workshops, residens, kunskapsutbyten och utställningar är hans främsta drivkrafter.

Per Brandstedt är medlem i yrkesorganisationerna KRO, KHVC, BUS, kooperativet Konsthantverkarna i Stockholm, föreningen Surprise Laboratory International och är representerad i Michelangelo Foundations Homo Faber Guide.

Det senaste decenniet har Per Brandstedt arbetat med två projekt som i mycket är varandras motsatser, The Scorched Oak Projekt och En hel böj. Det förra är ett utforskande av form, yta och materialitet i bruksföremål och objekt av massivt trä i mörka, statiska, tunga, arkaiska former. Det andra ett utforskande av en traditionell teknik att forma trä, basning. Med stöd av ett projektbidrag från Konstnärsnämnden har jag undersökt tekniken i skira, organiska, ljusa, viktlösa former.

Hos Konsthantverkarna Örebro sammanförs objekt från båda projekten i utställningen Per Brandstedt Trä 2022.

Per Brandstedt ställer ut på Konsthantverket Örebro, vernissage lördag 24 september 2022.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Konsthantverkarna Örebro

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in