Personbästa och OS-plats när svenskarna debuterar i konståknings-VM

Av på 27 mars, 2021

Svenska Konståkningsförbundet sammanfattar en lyckosam VM-debut. Båda åkarna levererade personbästa under kortprogrammet som gav finalplats. Josefin Taljegårds femtondeplats i det långa programmet krossade inte bara hennes personrekord utan har även gett Sverige en OS-plats i Kina nästa år.

– Josefin och Nikolaj har på detta VM på hemmaplan båda tagit nya personliga rekord och visat att dom är att räkna med och håller hög internationell standard. Att vi dessutom säkrar en OS-plats är en fin bonus och är fantastiskt för sporten i Sverige, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

Josefin Taljegård slutade på en 15:e plats med totalpoängen 178.10 – ett nytt svenskt- och personligt rekord med över 26 poäng.

– Det har varit fantastiskt att åka i Globen! Även om inte publiken kunde vara på plats kände jag stöd från hela Sverige. Det har varit så kul att åka och jag tror glädjen och atmosfären har speglat sig i det goda resultat jag uppnått, säger Josefin Taljegård.

Nikolaj slog sitt personliga rekord i det korta programmet och inledde finalen i det långa programmet med en quadrupel salchow – något som ingen annan svensk tidigare gjort i en tävling. Dessvärre föll Nikolaj olyckligt i sitt tredje hopp, men lyckades trots det genomföra sitt program 

– Det är klart jag är besviken över finalen, men nu har jag gjort min VM-debut och är redo för revansch i kommande mästerskap, säger Nikolaj Majorov.

Svensk konståkning växer
De senaste åren har konståkning fått en nytändning i Sverige och de bara de senaste två åren har idrotten växt med 24 procent. Fler och fler duktiga juniorer konkurrerar om landslagsplatser och seniorerna fortsätter att utmana om pallplatser på internationella tävlingar. Framgångarna i VM kommer att inspirera fler unga åkare att satsa på sin dröm om ett mästerskap.

Fakta om konståkning i Sverige
Idag är konståkning en av Sveriges 20 största idrotter, och en av de idrotter som vuxit mest de senaste åren. 145 föreningar från Kiruna vid polcirkeln till Trelleborg vid sydkusten samlar 38 500 medlemmar. Barn och ungdomsverksamheten växer stort och under de senaste åren har även allt fler vuxna har sökt sig till ishallarna.

Sport | 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in