Personer med antikroppar kan nu besöka äldre på vård- och omsorgsboenden

Av på 17 juli, 2020

Från måndag 20 juli kan anhöriga och bekanta som har antikroppar mot covid-19 besöka sina närstående som bor på Örebro kommuns vård- och omsorgsboenden. Det är ett undantag från det generella besöksförbudet som funnits sedan i våras.

Detta efter att Socialstyrelsen kommit med nya allmänna råd, som innebär att personer som har konstaterade antikroppar mot coronaviruset kan träffa personer över 70 år.

Att nu kunna välkomna åtminstone en del anhöriga och bekanta till dem som bor på våra boenden känns väldigt bra, även om det inte är under helt normala förhållanden, säger Camilla Hofwander, verksamhetschef inom Vård- och omsorgsförvaltningen, Örebro kommun. Det är många som har saknat kontakten med sina nära och kära, och det har varit en tuff vår.

De som kommer på besök ska ha gjort ett antikroppstest som visar att de har haft covid-19, och provet får vara max sex månader gammalt. Testet ska uppfylla Folkhälsomyndighetens krav, vilket innebär att resultat från så kallade självtester inte är giltiga.

Äntligen finns det chans till en kram
De som har antikroppar och som nu kan besöka sina närstående kan göra det antingen utomhus eller inomhus, och de får gärna ha med sig fika eller annat. Besök inomhus sker i den lägenhet som den äldre har, och det finns inga restriktioner när det gäller avstånd eller munskydd eller annan utrustning.

Vi rekommenderar att besöken sker utomhus, men vid dåligt väder kan besöken förstås ske inomhus, säger Camilla Hofwander. Det finns ingen tidsbegränsning för besöken utan de varar så länge den boende så önskar, och vi sätter heller inget maxantal för besökarna, utan utgår från att alla ser till vad den äldre vill och orkar med. Och vill man ge varandra en lång, varm kram så är det helt okej, jag gissar att det kommer att bli mycket kramande!

Bokade besök
För att kunna garantera säkerheten så gäller bokade besök, för att personalen ska kunna möta upp dem som kommer vid entrén. Där kommer de också att få information om vad som gäller på boendet.

– Personalen kommer bland annat att visa var det finns handsprit, eftersom de som kommer kan ha tagit i saker där det kan finnas spår av smitta, säger Camilla Hofwander. Vi kommer också att fråga varje besökare om de har tagit ett antikroppstest och fått svar att de bär på antikroppar.

Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Örebro Kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in